Förlossningsvården

Nu är min släktings son ute, äntligen! Ett stort grattis! Glädjen solkas bara lite av det sätt hon behandlades på. Värkarbetet började och hon for in första gången natten mot söndag, jag har följt förloppet via Facebook. Det visade sig vara ett felgrepp att vilja komma då, trots att hon gått över tiden. Kom ihåg alla därinne: Försök inte komma på en söndag vad ni gör - ni måste tänka på landstingets ekonomi och inte förorsaka OB-tillägg! Utan att känna till några detaljer kring akutsnittets orsak då informationen på FB sinade av förklarliga skäl, så är det på ett politiskt plan intressant att begrunda.

"Kejsarsnittsfrekvensen har de senaste trettio åren ökat från fem till ungefär 25 procent. Bilden bakom utvecklingen mot fler kejsarsnitt är komplex. Bidragande faktorer är att (...) det finns fler och bättre instrument för fosterövervakning, vilket skapar mer oro och skäl till ingripanden. Samtidigt är det en större arbetsbelastning på förlossningsavdelningarna i dag än förut, framförallt på jourtid, och det finns mindre personal till varje födande kvinna."(www.niomånader.se )

Nåja - girigheten straffar sig själv - för inte tjänade landstinget något på att medicinera bort värkarna, trots att barnet var överburet, nej

"En vaginal förlossning kostar ca 25 000 kr, ett kejsarsnitt ca 40 000, och en svår förlossning ca 60 000 kr.Ca 15% av alla förlossningar betraktas som svåra.Ca 10 % av alla förlossningar slutar i akuta kejsarsnitt vilket innebär att det förelegat en kostnad för BÅDE vanlig förlossning OCH kejsarsnitt.".(www.niomånader.se )

 D v s: Istället för en kostnad på ca 25 000 plus ev OB-tillägg så stannade prislappen på 65 000:- ca. Hur cyniska får vi bli? Tror vi att naturen går att manipulera?? Vi bönder får gå ut vardag som söcken, natt och dag för att passa kornas kalvningar, de ska få föda utan onödiga ingripanden och den bonde som gav sig till att medicinera för att få jobba 9.00 -17.00 skulle med all säkerhet få djurförbud, liksom den som flyttar sina kor inom två veckor från beräknad förlossning bryter mot lagen och definitivt skulle åka dit ordentligt om det kom fram. Men människor får man tydligen behandla hur som helst - samtidigt som man motiverar devalveringen av människovärdet med att vi är ett däggdjur bland andra. Stressa de födande genom att skicka dem fram och tillbaka och pumpa i mediciner som försvagar värkarbetet är tydligen helt OK 2013, bara för att deras värkarbete började fel tid på dygnet och fel veckodag. Med vetskapen om att mina två äldsta låg i sätesbjudning och att jag slapp bli snittad båda gångerna tack vare 1: Slarv med fosterövervakningen i mödravården samt en klok gammal kunnig barnmorska på förlossningen. 2: Hänvisning till första lyckade vaginalförlossningen och en hel del bråkande samt hot om att föda hemma så är jag ganska tacksam över att jag har fem barn idag. Hade jag kunnat/orkat med det med kejsarsnitt redan första gången? Hade jag INTE fött redan 2001 så hade det inte heller funnits någon barnmorska som hade kunnat hjälpa mig längre - numera snittas så gott som alla sätesbjudningar, i allafall på Nus (Norrlands Universitetssjukhus). Gott folk: Det är dags att vi kvinnor kräver att få bli värdigt behandlade i förlossningsvården - vi vill i alla fall bli behandlade som djur!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0