Tillbaka i öknen?

Jag är just hemkommen från årets sommarmöte i "norr" med Oasrörelsen. I "norr" inom citationstecken eftersom jag fick färdas 34 mil söderut för att komma dit...Jag deltog under mötet med två seminarier om Maria utifrån vad jag skrivit i min uppsats vilket var spännande och något jag är väldigt tacksam för att ha fått förtroendet att göra. Nu är jag tillbaka i "öknen". Dels är det väldigt soligt och varmt, vilket är tacksamt då vi håller på för fullt med slåttern, dels är det sommar och församlingen har sina gudstjänster på söndagar sammanlysta till Pengsjögården. Visst är det kul att ekumeniken frodas och många är jättenöjda. Kanske vi också i högre grad om mötena hållits i en kyrka långt från en sjö (vilket gör att bad eller tjat om bad dominerar dagen) och utan glasskiosk... Men samtidigt: Är det värt priset av att man inte får fira mässa på söndagen? Nåja, kritiken har iallfall lett till att det kommer bli helgsmålsmässa några lördagar. Inte i lördags dock, då vi stuvat in barnen under mycket möda och stort besvär för att delta. Men man får väl skylla sig själv när man inte läser predikoturerna lika noga som väderleksprognoserna i dessa dagar...
 
Åker man till ett Oas-möte behöver man aldrig riskera att inte få dricka sig otörstig och få en vattenflaska med sig att leva på därtill, så jag är verkligen glad att jag fick vara med. Men lite tråkigt tycker jag att det är när det inte firas mässa på kvällsmötena där heller, särskilt för mig som inte kunde vara med så länge denna gång. Oas-mötet blev därmed inte riktigt så "extra allt med liturgisk fingertoppskänsla" som de är i min idealbild av dem. Kvällsmötet med Stanley Sjöberg fick lite slagsida och tanken slog mig där i pingstkyrkan vi befann oss i att jag nu verkligen hade varit på besök i pingstkyrkan. Jag minns när jag var på vår-oas på Åh stiftsgård och mässfirandet fick vara kvällsmötets höjdpunkt. Aldrig, vare sig förr eller senare, har jag varit så nära himlen som då. Så varför nöja sig med det näst bästa? Kanske är det också i detta sammanhang ekumeniken som spökar och att det var priset man fick betala för att pingstkyrkan skulle vara med och arrangera? Faktum kvarstår: Det karismatiska och sakramentala gifte inte ihop sig lika bra som jag vant mig vid i oas-sammanhang när mässan firades en annan tid och i en annan lokal, i baptistkyrkan(!). Så sker ju för övrigt i de flesta städer året runt: Det firas mässa i en kyrka och hålls ett karismatiskt lovsångsmöte i en annan. Det förtog tyvärr lite av glädjen att lovsången och liturgin inte blandades utan det blev antingen eller i de olika mötena. Styrkan hos Oas-rörelsen är ju annars detta både-och tycker jag. Men jag for ju hem i förtid så jag missade väl det bästa förmodar jag - när dessa möts i festhögmässan på söndag. Den som missar en mässa missar en massa heter det ju. Men det är inte mycket att göra åt: Den norrländska öknen blommar nämligen och är full med gräs som behöver slås inför den kommande vintern.

Kommentarer
Postat av: SigridL

Kan inte annat än hålla med dig i det du skriver. Men det har dock varit bra i det stora hela. Tyvärr missade jag ditt seminarium. Hade tänkt vara med där, men pga en cykelkollision har jag hållit mig till Höglidens lokaler hela tiden. Menar att jag inte vågat mig på promenaden ner till stan och upp igen. Bättre lycka en annan gång

2013-07-06 @ 14:18:30
Postat av: Tobbe

Ni får lasta in er i bilen och fara till Luleå för att fira mässa hör jag. Skyndar ni er i morgon (7/7 kan ni gå i Domkyrkan kl 11 och möta er fd församlingspräst Bosse. Vill ni ta det lungt kan ni dyka upp i Hertsökyrkan kl 18 då jag firar högmässa. Nästa sönd har jag högm i Domkyrkan kl 11.

Och OBS! det flera mil kortare än 34 mil från er till Luleå! Och kanske ger det en föraning om det vi verkar bli tvugna vänja oss vid för framtiden: att man måste åka miltals för en riktig mässa.

2013-07-06 @ 19:21:23
Postat av: Andreas Holmberg

Tack Gunvor för ett mycket intressant seminarium - se http://www.efsidag.blogspot.se/2013/07/for-kannedom-intressant-maria.html - och dito samtal. Alltid roligt att träffas IRL, även om bloggkontakten nog också, trots sina uppenbara begränsningar, hör det verkliga livet till.

För er som missade seminariet (Sigrid, du skulle ha fått skjuts!) kan följande länk vara av värde: http://umu.diva-portal.org/smash/get/diva2:610443/FULLTEXT01.pdf Ännu en eloge till författaren!

Det blev ingen mässa under Hans Weichbrodt-mötet igårkväll heller, däremot oljesmörjning. Men idag blir det som du skriver fest i Jakobs kyrka.

2013-07-07 @ 07:44:24
URL: http://andraget.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0