Den verkliga hästkött-skandalen

Dagligen matas vi nu av indignerade reportage om det faktum att en massa människor lurats att äta hästkött runtom i Europa. Visst är det omoraliskt att lura kunden, det ska naturligtvis förhindras. Men ingen har talat om det verkligt omoraliska i detta: I Sverige finns det numera fler hästar än kor och de blir visserligen äldre än kor eftersom de inte föds upp till slakt, men ändå är det mängder av hästar som avlivas varje år. Numera har dessa hästpass där all medicinering som förstör köttet ska skrivas in så det blir allt lättare att hålla koll. Men när det kommer till kritan destrueras (kremeras) mängder av hästar som det egentligen skulle gå att göra mat av. Hästköttskandalen visar ju faktiskt att hästkött är gott - annars hade ju inte företagen fått sälja produkterna. Varför tas då inte hästköttet omhand? Bl a därför att efterfrågan är så låg att priserna till hästägaren blir därefter - i bästa fall ca 5 kr/kg. Dessutom finns inte längre möjligheten på de flesta håll att nödslakta på gården i mobilt slakteri (något annat är ännu mindre att tänka på) och sedan använda köttet till livsmedel, så eftersom många hästägare är mån om att kamraten inte ska behöva åka långa sträckor för att dö, så slängs enorma mängder med användbart kött i en värld där en stor mängd människor får i sig för lite protein och där vi dagligen får höra hur skadligt det är att vi föder upp idisslare till slakt eftersom de rapar metan. Nej: Hade vi inte varit så fina i kanten att vi valt bort produkter med hästkött i eller vägrat betala lika mycket för dem trots god smak och bra näringsinnehåll så hade det inte funnits någon anledning för livsmedelsindustrin att luras. Var hade alla dessa hästar blivit av om de inte gjort det måste man fråga sig? På tal om omoral.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Bra frågor, Gunvor!

2013-02-15 @ 22:25:28
URL: http://andraget.blogspot.com
Postat av: SigridL

Ser med glädje att du kommer till Hudiksvall på somamrens Oasmöte
Det var en riktigt rolig nyhet, ska bli roligt att ses där. Välkommen!!

Svar: Det blir kul!!!
brattforsbonhus.blogg.se

2013-03-04 @ 11:16:50
Postat av: Emma

Jag förstår hur du tänker. Kan hålla med dig till viss del, hade slakterierna tagit mer betalt för hästarna i Sverige hade givetvis hästarna sluppit de långa transporterna (där även mycket går snett och inte går rätt till) och fler hade nog låtit hästarna gå till slakt MEN jag som själv växt upp i ridbranchen har ju haft ett gäng ponnyer/hästar genom åren och det är inte så att jag blir besviken på att jag inte tjänar pengar på min hästs död utan för att det är slutet på min bästa kompis liv. Och jag vill inte sen behöva gå med tanken att folk faktiskt har stått och styckat min vän för att han sen ska ligga i affären där kanske just jag går och handlar. Det är nog därför folk inte vill äta och slakta sina hästar. De är ens vänner och inte tror jag att det har med pengar att göra för många när man tar beslutet om att hästens resa ska avslutas.

Tack och hej!

Svar: Tack för att du delade med dig av dina tankar! Jag har mött resonemanget hos många, men jag tänker annorlunda. Vi har både hästar och kor och snart måste vi slakta en av våra första två kor. Det är klart att vi tycker om både henne och våra hästar, men vad blir bättre av att köttet går till spillo? Både korna och hästarna är våra kompisar, det är ingen skillnad, men ingen skulle komma på tanken att förstöra nötkött i onödan, däremot är det tydligen helt OK med hästkött. Men vad är det som säger att t ex bli nedgrävd är ett värdigare slut för en häst än att bli uppäten av människor? När hästen äts av människor blir den en del av våra kroppar och hjälper oss att överleva, vilket borde vara ett gott slut för ett djur som har älskat oss på sitt vis, bara det går lugnt och stilla till själva slakten! Vill man inte äta upp sin egen häst kan man ju låta bli att köpa hästkött någon månad efteråt för säkerhets skull. Kött är ju färskvara. Äter inte vi upp hästen gör maskarna det och vad är det värdiga i det? Hellre människa än mask skulle jag tycka om jag var häst! Fast hästen är ju död och lyckligt ovetande om allt.
brattforsbonhus.blogg.se

2013-04-16 @ 06:53:30
URL: http://Www.elr.n.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0