Osäker? Gör DNA-test

Heureka! Jag har det! Om du är osäker på din könsidentitet finns det ett enkelt och billigt sätt att skingra ovissheten: Gör ett DNA-test. Har du två x-kromosomer är du en kvinna och har du en x och en y-kromosom är du en man. Tack vare denna teknik som lämpligt nog blev tillgänglig ungefär samtidigt som ovissheten om vilket kön folk tillhörde spred sig i befolkningen går det att bringa fullständig klarhet i vilket kön du har, oavsett hur könsdelarna ser ut, hur du beter dig, klär dig eller är påverkad av div konshormoner. Inte heller vad du kallar dig, vad som står i ditt pass eller vad du arbetar med har någon som helst betydelse. Ditt DNA avslöjar alla förklädnader. Ergo: Det går inte att byta kön förrän vetenskapsmännen har kommit på ett sätt att byta DNA i varenda cell i hela kroppen. Därmed torde det också vara klargjort att män inte föder barn, till en viss bloggkommentators stora glädje.
 
Nu återstår bara att övertyga landstingen om hur mycket de skulle spara på att erbjuda människor med detta identitetsproblem ett DNA-test istället för operationer, hormonbehandlingar mm. Om problemet skulle kvarstå trots övertygande bevisning så borde det behandlas som ett symtom på en psykisk åkomma, ungefär som hypokondri. För när det utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet är klarlagt att en person är fysiskt frisk men denna fortsätter att ihärdigt hävda motsatsen, svarar ju inte vården med att göra personen fysiskt sjuk så att självbilden ska stämma med verkligheten. Inte heller tillmötesgår man den som påstår att den är en lila elefant. Så varför i allsin dar låter man människor "byta kön"?

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, det är och förblir obegripligt, på gränsen till straffbart. (Tack, Gunvor!). En helt annan sak är förstås att personer som är uppenbart missbildade måste ha rätt till könskirurgi. (Och att exempelvis Klinefelters syndrom ger XXY-kromosomer hos män).

Men det är klart att psykiskt sköra människor som under 40 år skurits sönder så att de blivit oförmögna att få barn (västerländsk könsstympning vore ibland en adekvat benämning) bör kunna ansöka om skadestånd. Däremot är hejdad sönderskärning sannerligen inget skäl till att låta folk byta kön rent juridiskt (que?) utan motsvarande biologisk/fysisk verklighet. En galenskap ursäktar inte en annan.

F.ö. har folk alltid - även före hjärnforskningens tid - vetat om att det finns en del kvinnor som är tuffare och "manhaftigare" än en del karlar. Men de är sannerligen riktiga kvinnor ändå. Även tuffa kvinnor är riktiga kvinnor, liksom även mjuka killar är riktiga killar. Allt annat är att ge upp inför argentinska machoideal; och snacka om att då skapa ytterligare könsidentitetsstörningar hos våra barn och ungdomar!

2013-04-28 @ 05:33:42
URL: http://andraget.blogspot.com
Postat av: Peter T

Turners syndrom är mer besvärligt med en Y och fler än två X-kromosomer. Det visar sig vanligtvis i puberteten när individen med kvinnlig yttre könsdelar plötsligt får synliga manliga könsceller.
Minst sagt en psykologiskt besvärlig situation.

Men i sak håller jag med om att genetiskt kön och juridiskt kän borde åtföljas genom livet.

2013-05-12 @ 22:09:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0