Mässfall

I den svåra beslutsprocessen kring vart vi skulle ta vägen idag när det inte är någonting i vår egen kyrka utan sammanlyst, och barnen därtill är på söndagsskolutflykt - pratade jag med en präst som befann sig ett par mil från sin närmaste kyrka, för att om möjligt få sammanträffa med henne där. Hon meddelade glatt att hon inte skulle till kyrkan, för "det fanns så mycket att göra på gården". Då brast någonting i mig. Solen skiner äntligen och gräset har börjat växa så smått så igår var både kor och får som tokiga. Eftersom de får gå ut i rasthage om de vill året runt så är det ganska lätt för dem att rymma, vilket de gjorde ett antal gånger under gårdagen. Jag ska väl inte klaga på att prästerna inte bryr sig om att leda hjorden om inte jag själv för mina lamm på bete tänkte jag när jag stängde hage åt dem istället för att gå till kyrkan.  Även om prästerna har reglerad arbetstid numera och därmed tycks tro att de kan "koppla av" från kyrkan när de är lediga, och därtill ofta utan vidare sammanlyser för att slippa arbeta mer än sina timmar, så är vi bönder iallafall fortfarande ansvariga för våra får dygnet runt, varje dag, och kan inte hålla på att fara miltals för att få andlig föda när djuren vill ut. Tänk om jag behandlade fåren likadant som många präster behandlar sin hjord? Då fick jag nog djurförbud.
 


Kommentarer
Postat av: SvBG

Det är mycket viktigt (och rätt) det du skriver om oss präster. Bra jämförelse med fåren.Jag tänker ofta på orden i Malaki 2: "Prästens läppar förvaltar kunskapen, från hans mun hämtar man vägledning, ty han är Herren Sebaots sändebud. Men ni vek av från vägen, er undervisning har fört många vilse. Ni har brutit mitt förbund med leviterna, säger Herren Sebaot. 9Därför skall jag göra er föraktade och ynkliga inför hela folket, för ni har inte hållit er till mina vägar, och ni gör skillnad på person när ni tolkar lagen." (Mal 2:7-9)Även om vi inte är i samma läge som prästerna på 400-talet f Kr, så är denna text så rannsakande. Undervisningen handlar ju inte bara om våra ord, utan även vad vi gör, t ex på det som borde vara en helgad vilodag.

2012-05-21 @ 07:56:17
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Anonym

Noterar i era predikoturer att en nattvardskristen icke göre sig besvär i Vännäs. Vecka 24 är i princip nattvardslös. För att markera skulle ni kunna sluta upp på Rieck-Muller där det faktiskt firas mässa. Ett annat förslag är att begära sjukkommunion från någon av församlingens präster. Eftersom frånvaron av sakramentet leder till andlig död och ni nu börjar flämta efter näring så borde ni vara berättigade till det.

2012-06-13 @ 21:21:21
Postat av: Gunvor Vennberg

Det där med sjukkommunion har jag inte tänkt på - däremot på att man kan gå till enskild bikt om man saknar syndabekännelsen i gudstjänsten. Tyvärr är det ju svårt att upptäcka den andliga döden hos sig själv - det ligger ju i sakens natur att det är när man INTE förstår hur allvarligt det är som det är mest allvarligt, så längtan efter mässa är nog snarare ett friskhetstecken, eller hur?

2012-06-13 @ 22:31:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0