En underbar Gudstjänsthelg

Trots alla konferenser och sommarmöten som pågår runt om i vårt land är jag faktiskt glad över att jag var tvungen att vara hemma i helgen och tack vare det fick vara med på en underbar gudstjänsthelg i Vännäs. Gud kan finnas med både i stora och små sammanhang samtidigt - låt oss inte glömma det! Helgen började med helgsmålsbön med mässa (eller vad det heter) i vår hemkyrka, Johanneskyrkan. Inget extravagant, vilket inte heller var nödvändigt, men med sjungen liturgi och god förkunnelse. Välbesökt för att vara helgsmålbön. Mässan drog många skulle jag tro, iallafall oss. Helgsmålsbön med mässa har faktiskt lite storhelg över sig - man "tjuvstartar" med en (t ex jul-)afton som i någon mening är höjdpunkten på hela helgen, men istället för att gå tillbaka till det vanliga stannar man där uppe minst en dag till!

På söndagen var det bussutflykt till den ekumeniska Pengsjögården - en fantastisk gård som är väl värt ett besök både enskilt eller i grupp! Där var det ekumenisk gudstjänst tillsammans med Missionskyrkan, Pingst och EFS. Att fara dit utan att ha firat mässa på lördagen först hade varit fattigt men nu blev det istället "extra allt". Ekumenik kan vara otroligt givande när det blir "extra allt" och inte minsta gemensamma nämnare. Till vår stora glädje hade också fler barnfamiljer hittat dit, ev tack vare att vi tipsat om att det skulle behövas barnvakt, något som hörsammats i år (Pengsjögården ligger nära sjön så barnen behöver ständig passning om de går ut ur gudstjänstlokalen). Nackdelen att barnen inte är med på mer än en liten del av gudstjänsten uppvägdes både av att man som förälder kunde vara mer närvarande, och av att de var med på lördagens mässfirande, som ju i sig var barnvänligt då det var en betydligt kortare gudstjänst än vanligt, men ändå innehållsrik. Detta koncept förenade alltså både barnens delaktighet och föräldrarnas gudstjänst i lugn och ro. Efteråt var det fika och trevlig samvaro med många vänner och bekanta från de olika kyrkorna. Och så bad i Pengsjön, för oss som åkte bil iallafall.

Sammantaget blev det en underbar Gudstjänsthelg. Och jag som var kritisk förra året fick glädjen att konstatera att det efter gjorda förbättringar blev sammantaget väldigt bra. Ett stort tack till alla inblandade, inte minst Gud!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0