Tid är inte lön, tid är bön!

Jag hörde häromdagen om en undersökning i SR P1 som visade att människor som värderade sin tid i pengar var mindre nöjda med sina liv, eller om det var sin fritid (?), än andra. Inte så konstigt! Några dagar har jag hållit på med bl a ekonomisk översyn, bokföring mm. Det är ju bara att återigen konstatera att inte så mycket av det jag gör är särskilt produktivt i ekonomiska termer. Inte att blogga heller... Men eftersom det nu är så behöver jag inte heller prioritera utifrån "tid är pengar" - min tid har ändå inte så högt ekonomiskt alternativvärde!

Med det sagt så måste jag passa på att göra reklam för en App till sk smarta telefoner (som egentligen inte är så bra just till att ringa med har jag märkt...) om ni nu till äventyrs gjort misstaget att byta bort er gamla trotjänare mot en sådan. Det finns som med allt mänskligt både fördelar och nackdelar. Till fördelarna hör att man numera genom Gabriel Fjellanders eminenta arbete gratis kan ladda ner en App med Tidegärden. Men inte nog med det: Man klickar bara på "Be nu" så kommer man till RÄTT bön den tiden på dagen och kan börja. Tack vare denna App så har jag/vi nu äntligen kommit igång att be Tidegärden vilket ger bönelivet en helt annan struktur än tidigare. 

Utifrån det tidigare resonemanget samt kyrkorådets tankar kring hur församlingen ska spara pengar blir ju en ganska självklar fråga: Vad kostar det att be Tidegärden?  Ska ett helt arbetslag göra det på betald arbetstid så blir det ju en hel del om det finns något mer produktivt att göra med tiden. Men en följdfråga blir då: Vad kostar det att inte be (i produktivitetssänkning per timme)? Luther bad extra mycket när han hade mycket att göra. Kanske beror de ekonomiska problemen inte på brist på pengar utan brist på tid - till bön? Clara kyrka är ett exempel på sammanhang där församlingsarbetet höjdes av att både anställda och frivilliga mfl började be två gånger om dagen. Trots att tid gick åt till bön fick alltså församlingen mer uträttat - och växte.

Tid är inte pengar. Vi har en nådatid och den är just Gratis - av nåd (gratia). Men kanske är det lättare att komma ihåg det om man håller evighetsperspektivet levande. Jesus uppmanade oss att inte göra oss bekymmer för mat och kläder etc, vilket nu efter naturahushållningens tid väl kan innefatta pengar till allt detta. Vi har hans löfte: Söken först Guds rike, så skall det andra tillfalla er. Detta gäller såväl enskilda som Svenska kyrkan, vilket i sig innebär stora utmaningar och svåra beslut. Men bönen är själva grundförutsättningen för att kunna ta dem enligt Guds vilja. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0