Brattfors bönhus

Idag är det en historisk dag. Jag har blivit ägare till ett bönhus inklusive inventarier- eller i allafall ett halvt - då jag tillsammans med min man har köpt bönhuset i Brattfors, Nordmalings församling. Vi tillträdde idag. Den person som ansvarar för att hjälpa till med försäljningar av EFS-bönhus i Västerbotten använde ordet historiskt. Han hade varit med om att sälja 15 bönhus men aldrig till någon som skulle använda det till bönhus...

Nu börjar en ny epok i vårt liv också. Hur den blir vet bara Gud, som vi upplever har lett oss hit. Det är ett spännande äventyr. Högsta prioritet är nu att försöka få igång firandet av gudstjänster (helst med mässfirande) med någon slags regelbundenhet. Dessutom kommer scoutkåren jag hade hand om i Hjåggsjö missionshus (som såldes nyligen till privat boende) flytta till Brattfors och samtidigt byta förbund från SMU till EFS scout. Det vore roligt om det gick att rekrytera några fler scouter i samma veva. Därutöver tänker vi oss också att på sikt planera för någon uppbygglig sammankomst som kan samla människor från lite längre avstånd. Brattfors är centralt placerat: ca 5 mil från Umeå och något längre från Örnsköldsvik, 1 mil från Nordmaling, 3,5 mil från Vännäs och 2 mil från Hörnefors. Vad beträffar huset är det i ganska gott skick - det är byggt 1947 - men tegeltaket har några skavanker som behöver lagas innan vintern, utöver löpande skötsel.

Rent praktiskt och organisationsmässigt kommer vi, så fort vi rekryterat minst 50% fler medlemmar (d v s en person till), att starta en EFS-grupp (enklare organisation än en EFS-förening) som utöver att organisera intresserade personer kommer att ha hand om verksamheten. Bönhuset kommer förmodligen - om inte skatteverket har något att erinra - drivas som en näringsfastighet inom vårt företag. Eftersom vi i första hand vill sälja gårdens produkter direkt till kund men inte ligger så bra till geografiskt för en gårdsbutik så tror vi att förutsättningarna är mycket bättre i centrala Brattfors, som tills helt nyligen hade en egen affär som låg alldeles intill. Därutöver kommer huset kunna hyras ut inom ramen för det ändamål det är avsett för (främst till EFS-gruppen och scouterna men även till ev andra intresserade). Eftersom efterfrågan på just gudstjänstlokaler för närvarande är tämligen svag får jag nog arbeta ganska mycket med marknadföringen, så att huset blir mycket använt. Eller ska jag kalla det missionen?

Egentligen är det inte konstigt att ett livsmedelsföretag också ägnar sig åt bönhus. Utöver namnet (som för tankarna till bönor) och att det är till för att samla fåren runt herden, så står det ju skrivet att människan inte enbart ska leva av bröd. Och eftersom vår affärsidé är att "Producera njutbar och hållbar mat på ett njutbart och hållbart sätt" så kan väl detta gälla även den andliga födan - även om jag i båda fallen tycker att vi kanske borde kallat det "tillhandahålla" istället. Människan sår och skördar, men Gud ger växten. På åkrarna såväl som i Guds rike.

Den här bloggposten väcker förmodligen fler frågor än den besvarar. Så ta tillfället i akt och använd kommentarsfältet för att reda ut somligt. Men jag har inte heller alla svar - jag ser min roll som missionärens. Vad det blir av det hela kan ju inte jag veta.


Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Intressant äventyr!

Lycka till!

2012-08-14 @ 00:51:36
URL: http://c
Postat av: Cecilia N

Intressant äventyr!

Lycka till!

2012-08-14 @ 00:52:00
URL: http://c
Postat av: Rickard Lind

Lycka till och Guds rika välsignelse önskar jag er! +

2012-08-14 @ 06:48:26
Postat av: Andreas Holmberg

Halleluja!

2012-08-14 @ 07:00:07
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: SigridL

DET var en härlig nyhet! Gjorde mig riktigt glad. Instämmer i Andreas halleluja-rop och önskar Guds välsignelse över alla som kommer i närheten av detta företag

2012-08-15 @ 09:12:40
Postat av: anette jonsson

Spännande =)

Guds frid och välsignelse!

2012-08-15 @ 10:44:45
Postat av: Gunnel

Ja, det var välsignat! Tar fram "Husen vid himlastigen" och skall leta efter ert.

Tack för en bra Blogg! Och bra kommentarer i Fjärde väggen...

2012-08-16 @ 05:56:31
URL: http://www.brefvet.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0