Grekland I

Nu har jag hunnit samla mig så pass att jag kan börja sortera mina intryck från resan till Grekland. Det var på många sätt en fantastisk resa som jag kommer bära med mig. Att den skedde under pågående Euro-kris med dagliga demonstrationer och strejker gjorde den inte sämre, möjligtvis mer oförutsägbar. Men därmed också mer grekisk. Guiden menade att det var för att grekerna tog dagen lite som den kom och förtröstade på Gud om det såg omöjligt ut som samhällsplaneringen - och statsplaneringen i 5,5 miljonersstaden Aten -  blivit som den blivit. Sedan den ursprungliga statsplanen för en ort med 15 000 innevånare gjordes hade den vuxit lite hursomhelst. Kontrasten till Sverige blev ganska slående på gott och ont. Jag tänkte i mitt stilla sinne att den svenska ordningen var en luthersk produkt.

Ett annat observandum  var mentaliteten när det gällde säkerhetsräcken och liknande - i Grekland tycktes det vara tillräckligt med en kantsten och några stora krukväxter för att markera att balkongen på andra våningen tog slut på det statliga muséet och eller en knähög mur för säkerhets skull där fallhöjden var över 50 meter. Det intressanta var: Människor trillade inte ner som höstlöv. Faktiskt inte någon jag såg över huvudtaget! Men jag är glad att jag inte hade mina barn med!

Vi köade en hel del under vår resa. Det märkte jag nästan inte. Däremot kunde jag inte undgå att bli rörd och känna att jag verkligen kommit hem när vi efter att ha missat planet till Umeå i Riga efter försening i Aten, och för att få information om var vi skulle tillbringa natten på lödagkvällen hade köat i ca 2 timmar på den lettiska flygplatsen, kom till Arlanda på söndagsmorgonen och möttes av följande syn:
Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Välkommen hem! Läser gärna mer om din resa.

2011-10-20 @ 20:19:44
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0