Grekland III - i C S Lewis fotspår?


För mig ökade resan till Grekland inte bara min förståelse för Paulus, världspolitiken och de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Grekland. Den gjorde också att jag fick ökad kunskap om den klassiska eran och därmed ökade också min förståelse av C S Lewis Narnia-serie ytterligare.

Jag vet inte riktigt hur många gånger jag har läst C S Lewis Narnia-böcker. Men det är ett antal gånger. Det som är så facinerande är att böckerna blir bättre ju äldre jag blir och framförallt sedan jag började läsa teologi märkte jag att där fanns djup som jag inte uppmärksammat tidigare. Vad jag upptäckte i Grekland var hur stor inspiration han hämtat från den klassiska konsten, och ibland - inbillade jag mig åtminstone - från de platser vi besökte. Det kan jag naturligtvis inte veta, men jag kommer i detta blogginlägg dela med mig av mina associationer. Oavsett om jag gjorde dem i C S Lewis fotspår eller inte, så var det roligt att få uppleva också denna sida av böckerna - för att C S Lewis har påverkats av sina studier av denna period är uppenbart. Lewis tog avstånd från all utvecklingsoptimism och uttryckte detta ungefär med orden: Jag har sett utvecklingen fortskrida i ett ägg - vi kallar det att ruttna! När jag var i Grekland förstod jag varför han kunde säga detta så tvärsäkert.
De förstenade julfirarna i "Häxan och lejonet"?Vita häxans slott med sin samling av förstenade varelser?

Jättarnas ruinstad i "Silvertronen", med slottet Harfång i bakgrunden?
Jättarnas ruinstad sedd uppifrån?


Det är bara att inse: Det drar ihop sig till en ny omläsning av Narnia-böckerna i vinter. Denna gång kanske som högläsning för barnen.


Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Narniaböckerna är jättebra! Men de är väldigt tröttsamma som högläsningsböcker. Det är så in i baljan med ord att uttala!Det är min erfarenhet iaf. De fick läsa själva istället. ;-)

2011-11-25 @ 17:40:08
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0