Intressant i "God morgon världen!"

Jag brukar ofta höra "God morgon världen!" i P1. Idag var det väldigt intressant om hur politiska ledare ofta hanterar meningsmotståndare inom sina partier genom att låta dem få makt och inflytande - detta för att göra den inre oppositionen mer lojal och hålla samman partiet. Annars finns nämligen stor risk för att oppositionen organiserar sig och blir ett än värre problem, enligt devisen: "Det är bättre att han är i tältet och pissar ut än att han är utanför tältet och pissar in!"Trots sin politisering verkar inte Svenska kyrkans ledning ha anammat detta. Kanske har ledarna inte gått den kursen och läst sin Machiavelli? I Svenska kyrkan är det mestadels utrökning av teologiska motståndare som är metoden från ledningshåll. Det är ju å andra sidan inget nytt i kyrkliga sammanhang, fast eftersom dagens kyrka inte bränner sina "kättare" bokstavligen tillsammans med alla deras skrifter, så finns egentligen inte det alternativet kvar. Det har kyrkoledningen tydligen missat.

Det senaste exemplet kommer från Härnösands stift. Enligt studiekompisar måste man numera skriftligen meddela sig positiv till homoäktenskap för att överhuvudtaget få sin kallelse till vigningstjänst prövad i nämnda stift, detta bara 1,5 år efter kyrkomötets försäkran om att det ska gå att ha båda uppfattningarna. Vad skulle hända om Biskop Hans vägrade viga dem som var för?

Arbetet med att hålla ihop kyrkan tycks istället göras av dem som skulle rökas ut. Igår var det årsmöte med Frimodig kyrka i Luleå stift. Frimodig kyrka har låtit trycka upp en broschyr som försöker förmå kristna att stanna kvar i Svenska kyrkan, trots att personer som går i kyrkan ofta av många kyrkopolitiker ses som en elit som ska misstänkliggöras och elimineras. Så nu ska jag delta i en motståndsrörelse: Jag ska delta i Svenska kyrkans Högmässa! 

Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Å andra sidan är väl misstänksamheten rätt ömsesidig: "De där politikerna, vad är det för ena? Dem ser man ju 'aldrig' i gudstjänsten ..."Så: fler gudstjänstfirare som engagerar sig även "politiskt" och fler "politiker" som går regelbundet i kyrkan är kanske svaret.

(Å andra sidan: det finns en gudstjänstlokal till i vår församling. Jag har inte så god koll på vilka som går dit. Fast de sägs vara få och tidigare åtminstone har det funnits funderingar på att stänga den ... så det är nog inte de ...)

2011-03-28 @ 14:14:39
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0