Fyrlingar

Vi köpte fyra tackor och en bagge i höstas av rasen finullsfår - en ras med väldigt bra slöjdull och bra fruktsamhet. Vi har köpt "finullsfår" tidigare också, när vi aldrig hade haft får tidigare men både ullkvalitét och fruktsamhet talade för att vi blivit lurade. Dessa fick genomgående endast 1-2 lamm. Därför blev vi minst sagt häpna när det visade sig komma ut inte mindre än fyra lamm när den första tackan lammade i natt. Det gick bra, fast det minsta gick vi upp varannan timme och hjälpte fram till spenarna. Annars hade den nog varit chanslös mot sina mer försigkomna syskon. Varför har kor som nästan alltid bara får en kalv fyra spenar medan får som inte så sällan får över två lamm bara har två? Det skulle jag vilja fråga Gud om. I förstone kan det ju tyckas vara ointelligent design...

Men kanske är det ganska klokt ändå. Får och kor föder nämligen upp sin avkomma ganska olika. Kor låter gärna andra av flockens kalvar dia om de har mjölk över, t ex om de förlorat sin egen kalv. Det är nog detta beteende som gör dem så optimala att mjölka - de adopterar helt enkelt människan också. Eftersom de bara föder en kalv om året är det viktigt att den överlever. Dör mamman ser flocken till att kalven får mat. Kor gömmer också sina kalvar inne i flocken om de anfalls av rovdjur, de vuxna djuren skyddar dem. Fåren är annorlunda. De skapar snabbt bindningar till sina egna lamm och låter ingen annan dia. Lammen blir ofta olika stora under fosterstadiet och är mattillgången för liten blir det minsta så litet att det inte överlever. Klarar det trots allt att födas så ska det konkurrera om de två spenarna. Om tackan får för lite mat så räcker inte mjölken och de minsta går under. Tackan överlever alltså även snål mattilldelning men får hon för lite dör lammen, åtminstone de svagaste. Kommer vargen springer alla och de svagaste som springer långsammast, antingen de minsta lammen eller mycket gamla och/eller skadade individer blir vargmat. Tackor med lamm dör alltså väldigt sällan - när de blir gamla slutar de lamma.

Jesus talar om sig själv som den gode herden. Den gode herden låter fåren vila på gröna ängar och för dem till vatten-inte minst för lammens skull. Vi kristna jämförs med en fårflock. Jag tror inte att det saknar betydelse att det är just får vi jämförs med, även om man förstås kan tänka sig att det var för att det fanns mycket får just där. Men även om det bevisligen var så, så valde ju Gud själv när och var han skulle födas. Hade han velat jämföra oss med kor hade han ju kunnat välja ut masajerna och födas där!

Låt oss därför applicera resonemanget på kyrkan och problemen med att få de unga att både komma dit och stanna kvar. Det är mest gamla tackor och en och annan bagge i bänkarna på söndagarna om vi ska vara ärliga. Var är lammen? Jag tror förklaringen står att finna i att vi är får, inte kor. Under 1900-talet satsade de flesta kyrkor mycket resurser på barn och unga. Sv K gjorde det bl a som en reaktion på att skolan blev mer och mer icke-konfessionell. Resultatet blev massor av barn och ungdomsverksamhet - utanför gudstjänsten. Kalvarna fick en amko som skulle förse dem med den andliga föda de behövde, när nu föräldrarna blev mer och mer sekulariserade. Men det var bara ett problem. Det var inte kalvar man hanterade, utan lamm, och lammen följer sina mödrar och diar helst ingen annan, så de sparade sig tills de kom hem och diade där. När lammen växt ur verksamheten hade de ingen anledning att komma längre. De som trots allt kallar sig kristna och är aktiva i församlingar idag uppger i en ny undersökning att deras mödrar har betytt mest för att de blivit kristna. Först efter både pappor, mor- och farföräldrar och kompisar nämns anställda i kyrkan, t ex pastorer.

Kvar i kyrkbänkarna sitter till synes välmående gamla tackor. Tackor kan överleva på lite. Men deras avkomma tycks åtminstone nästan ha gått under. Nu är det dags att inse problemets ursprung innan det är för sent: Tackorna måste ha mera mat!
   

Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Du är finurlig i dina tankar!

2011-03-19 @ 13:26:24
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0