Soli Deo Gloria!

Nu är min kandidatuppsats klar. Den har titeln "På stadig grund? - Svenska kyrkans vuxenundervisning som kristen praktik" och jämför den pedagogiska och teologiska grundsynen i Svenska kyrkans pedagogiska grunddokument "Lärande och undervisning - grund för Svenska kyrkans pedagogiska arbete" och ett praktiskt Alpha-arbete i en församling.

Jag vill passa på att här offentligt och utan universitetets inblandning tacka alla som har hjälpt till med detta arbete, de församlingsanställda som jag har intervjuat, min syster som reste långt och vådligt (kylare och värmepaket gick sönder så att det började ryka i hela bilen!) för att hjälpa mig med att göra förstklassiga ljudupptagningar, samt alla positiva förebilder inom kateketiken. Sist men inte minst, vill jag tacka min Herre och Gud Jesus Kristus, som är så mäktig och kontroversiell så att jag inte fick tacka honom i ett efterord i anslutning till min uppsats - trots att det inte tillhör det vetenskapliga innehållet.

Vad skulle jag göra? Jag kanske valde fel, men efter att ha konsulterat några andra kristna i min närhet tog jag bort mitt efterord helt och hållet - och därmed mitt tack till alla inblandade. Som kompensation ändrade jag namn på det elektroniska dokumentet så att det fick tillägget SDG -Soli Deo Glora (åt Gud allena äran). Dessutom passade jag på att under en tenta i Modern och postmodern teologi skriva en förklarande artikel/text där jag ifrågasatte den religiösa beröringsskräcken med kristendomen som likafullt utgör universitetets epistemologiska (kunskapssyns) grund, genom sin strävan att söka den objektiva sanningen för att finna den Gud som är sanning. I själva verket utgörs det största hotet idag mot akademin menar jag den aggressiva sekularismen som inte får ifrågasättas och sanningens relativisering. Sammantaget gav det mig två VG, men var det värt det, eller borde jag ha vägrat ändra min text? Jag vet fortfarande inte, men det ska väl vara något smolk i glädjebägaren, så att man inte glömmer bort att vi befinner oss i en fallen värld.

Nu har jag iallafall läst tillräckligt för en teol Kand. Det känns riktigt bra och det hade aldrig gått, om inte Gud hade bevarat oss i stort och smått. Dessutom: Helt utan att det kan bevisas vetenskapligt tror jag att den Helige Ande leder även under tentor och uppsatsskrivande. Det är bra att det inte kan bevisas, annars klassades det väl som fusk och hur skulle det då gå för universitetsteologin? Därför: Andas inte att Gud kan hjälpa till - sno åt dig äran själv. Annars sker en kopernikansk revolution i våra sinnen: Gud i centrum istället för oss själva. Vad kunde väl hända då?

Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Hihi, fniss!Om man ber över dagens uppsatsarbete, räknas det som fusk då?

Himlars vad jag fuskar i så fall! Med stolthet! Det bes alldeles för lite. Dessvärre inte bara i den objektiva akademin.Grattis till din examen, med eller utan DG.

2011-06-22 @ 21:27:38
URL: http://cessistickar.blogspot.com/
Postat av: Gunvor Vennberg

Strängt taget har jag inte tagit ut examen, eftersom jag inte vet exakt hur jag ska disponera mina kurser - jag har tänkt ta en teol mag också först... Men ändå: Jobbet är gjort!

2011-06-22 @ 22:52:40
Postat av: SigridL

Att offra något för att få ge uttryck för det man tror, tänker och är övertygad om är värt ett VG!

Grattis!!

2011-06-23 @ 10:24:08
Postat av: Cecilia N

Alldeles utanför ämnet. Visst läser du <a href="http://kyrksyster.wordpress.com/">kyrksyster</a>?

2011-07-01 @ 16:07:23
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0