En annan dag

Jag har länge tänkt att jag ska blogga - en annan dag. I dag kom jag inte undan. Det är ju nämligen annandag! Detta väcker lite funderingar hos mig. För bara några år sedan bestämde STATEN att annandag pingst inte längre skulle vara helgdag. Så vad gör Svenska kyrkan (ingen statskyrka längre)? I den här församlingen firas det i alla fall inte någon Gudstjänst idag. Med tanke på att de som brukar komma mestadels är pensionärer borde det inte göra så stor skillnad om det är arbetsdag eller inte. Många arbetar ju förresten på söndagar och helgdagar också nuförtiden och är då lediga på t ex måndagen. Är det överhuvudtaget förenligt med kyrkoordningen att inte fira huvudgudstjänst eller har den helt påpassligt anpassats till beslutet att ta bort helgdagen? I så fall varför? Pingsten har väl inte blivit en mindre viktig helg för att riksdagen beslöt att ta bort annandagen som helgdag? Annandagens texter står fortfarande i psalmboken som tillhör Svenska kyrkans bekännelseskrifter.

Visst kan det tyckas som ett litet problem, om det nu inte rent av påverkar hur vi ser på pingsten och i förlängningen den Helige Ande. Handen mot hjärtat: Visst känns det lite viktigare att Jesus for upp till himlen: Det ger oss ju inte mindre än fyra lediga dagar tack vare klämdagen då nästan ingen arbetar. Pingsten däremot, den passerar tämligen spårlöst förbi, t o m i kyrkan. Ändå är den kyrkoårets tredje viktigaste helg efter Påsk och Jul. Pingsten är Kyrkans födelsedag! "Vi tror ock på den Helige Ande, en helig Allmännelig kyrka" Ganska visset att kyrkan då låter riksdagen bestämma hur länge den ska firas!

Men det är inte bara det att kyrkan låter staten bestämma hur vi kristna ska fira pingst och i förlängingen hur viktig vi anser att pingsten är (eftersom vi människor påverkas väldigt mycket av vad vi gör) som är ett observandum. Carin Jämtin lyfte nyligen frågan om att byta ut någon kristen helgdag mot exempelvis en muslimsk. Det förslaget föll visserligen inte i god jord - inte ännu, men det visar på en samhällsanda där de kristna helgerna hänger löst, inte bara i praktiken genom 24-timmarssamhället utan även i almanackan. Om det nu gick så smärtfritt och utan motstånd att ta bort annandag pingst, är det enklare att ta någon annan dag. Är det månde några som sitter och räknar alla sparade pengar - helger betyder gudstjänstfirande och dessutom OB-tillägg för alla som arbetar med dem. Onödigt att obstruera mot något så lönsamt som att byta ut en kristen helgdag mot en nationaldag!

Vi kristna är onekligen bortskämda än så länge i det här landet. I Romarriket samlades de kristna på söndagsmorgonen före arbetet för att lovsjunga Kristus. Detta trots att det många gånger dessutom var förenat med livsfara då det enda sättet att få tyst på dem verkade vara att avrätta dem. Men vi, vi låter oss fogligt tystas blott och bart för att datumet skrivs med svart text i almanackan!

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Du får gå på församlingen präster och kräva din rätt som kyrkoavgiftsbetalare. Eller varför inte skriva till kyrkorådet och be att få tillbaka en sextiondel av din inbetalda kyrkoavgift (det är väl ca sextio sön- och helgdagar på ett år).

2011-06-14 @ 09:22:21
Postat av: Cecilia N

Här har det förut firats annandag pingst på svartsiffrig måndagkväll. Men inte i år. Man har skyllt på renoveringen, men jag tror att det hade gått att ordna ändå.Så nästa år får vi fira med dunder och brak! ;-D

2011-06-14 @ 19:50:02
URL: http://cessistickar.blogspot.com/
Postat av: SigridL

Brukar ta semester på annandag pingst. Bara för att markera. Nästa år funderar jag på att ordna någon form av gudstjänst, herden är positiv, det kanske kan bli av.

2011-06-16 @ 08:30:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0