Sommaren - en historik

Igår var det marknad i Vännäs och vi passade på att vara lite lediga. Jag och kommentatorerna verkar rörande överrens om att det borde vara mer kyrklig aktivitet på sommaren, när folk är lediga. Jag i princip alltså, själv har jag knappast tid... Varför är det som det är då? Jag anser att det har historiska orsaker - på goda grunder. När nästan hela Sveriges befolkning var bönder anpassades alla andra verksamheter efter jordbruksåret, inte minst kyrkans. Det var inte konstigt - prästen hade ju också sin prästgårds skötsel att ansvara för och adelsmannen sitt gods. De som inte själva ägde gård gjorde dagsverken - både män, kvinnor och barn. Det var under sommaren man hade chansen att se till att de små klarade ytterligare en vinter. Slog skörden fel var det inte bara att importera mat någon annanstans ifrån utan då stod hungersnöden för dörren. Lönerna betalades mestadels ut i form av spannmål och andra livsmedel. Jordbrukarens årsrytm fanns i blodet på alla.

När väckelsens folk samlades till byaböner skedde detta mestadels under vintern, då man hade tid. Det var lönlöst att få befolkningen med på att barnen skulle gå i skolan, om de inte var lediga under de mest intensiva perioderna under odlingsåret - barnen var en viktig arbetskraft i det agrara Sverige. Därav sommarlov och potatislov. Riksdagen samlas bara på vinterhalvåret, liksom de flesta andra demokratiskt valda församlingar vi har. Listan kan säkert göras längre.

Svenska kyrkan har kvar detta tankesätt, även om kyrkan har flyttat med befolkningen till städerna. Ränderna går inte ur så fort. Jag märker detta som bonde - det är enkelt att vara med i Svenska kyrkan. Frikyrkorna är yngre och också påverkade av industrisamhällets framväxt i hög grad. Jag tror att det är detta, snarare än vilka som arbetar med aktiviteterna som gör dem mer benägna att se semestertiden som en resurs att nå människor med evangeliet. Det handlar kanske också om val av arbetsmetoder: Långsiktigt förtroendebyggande på hemmaplan, bland de egna medlemmarna, i förhållande till kampanjer för de "andra". Vad Svenska kyrkan inte riktigt har förstått är att sommaren faktiskt är kort och att de egna medlemmarna blir färre och färre. De vackra skördedagarna ska man ta tillvara för tids nog kommer vintern. Eftersom det på många sätt är lättare att nå människor som inte har någon bra relation med kyrkan sedan tidigare på sommaren då de åtminstone vistas utomhus, är det en ypperlig tid för organiserade missionsinsatser i Sverige.  


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Lite kan kanske bilden behöva kompletteras. Det är ju så att även de väckelserörelser som gått fram på landsbygden har en långvarig tradition med olika typer av stormöten på somrarna. Men då ligger väl dessa sommaraktiviteter under den enda period som möjligen kan ge en bonde viss vila: mellan slåttern och skörden.Min gissning är alltså att skälet till att sv kyrkan är i stiltje på sommaren medan frikyrkor och väckelserörelser mer levt upp har nog att göra med om "verksamheten" drivs av anställda eller "frivilliga".

2011-07-14 @ 22:23:50
Postat av: Gunvor Vennberg

Visst kan det vara så också, speciellt i nutid. Men i så fall måste jag tillägga att i frikyrkan där jag växte upp satsades det inget extra sommartid - där var de frivilliga krafterna fullt upptagna med att göra det som den semestrande pastorn annars gjorde samt det andra som de alltid hade ansvar för. Men det var iallafall gudstjänster varje söndag - så visst kan det sägas vara en slags satsning - åtminstone i förhållande till att sammanlysa alla juli månads gudstjänster i båda kyrkorna tillsammans med frikyrkorna som Vännäs församling gör i sommar, samt övriga sommarens gudstjänster till endera kyrkan. Men det är klart - nu har ju pastorsadjunten slutat så nu är det ju "bara" tre präster. Dessutom tillfrågades faktiskt församlingens gudstjänstfirare om saken först. Men togs någon hänsyn till synpunkterna? Det är mer tveksamt.

2011-07-15 @ 02:23:48
Postat av: Smsa Låna

Kul blogg! Hur länge har du haft din blogg?

2011-07-19 @ 01:20:35
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0