Slåttertid

Just nu pågår slåttern för fullt här på gården. Vädret är vackert och höet är frodigt. Det första underlättar hässjningen men inte det andra. Däremot kanske höet räcker över vintern när det blir mycket. Med tanke på den kyrkliga inaktiviteten och sammanlysningarna skulle man kunna tro att fler än jag är upptagna i slåttern, men det är nog inte så det ligger till, inte för alla åtminstone. "Skörden är stor men arbetarna få" är kanske snarare fallet.

Ofta när jag håller på med höet tänker jag på strofen "Allt kött är hö och blomstren dö, och tiden allt fördriver, blott Herrens Ord förbliver". Det hjälper åtminstone mig att lyfta blicken och se att även om man just nu är nedgrävd i arbete och bekymmer för slåttern så finns det en evighet att tänka på. Med slåtterperspektiv på livet blir flyktigheten påtaglig - och därmed också medvetenheten om att tiden är kort. Inte bara tiden tills nästa regn kommer utan människans tid på jorden. Om allt kött är hö, då gäller det att passa på medan det finns tid. Det gäller att ta vara på tillfällena, även om söndagen "förspillda tillfällen" har bytt rubrik. Ibland verkar ansvariga i Svenska kyrkan tro att den rätta tiden att göra något aldrig är nu utan på sin höjd sedan om ens någonsin. Den som är pigg på att sätta igång blir betraktad med misstro. "Driv" verkar inte vara meriterande utan mest till besvär. Bönder vet att tiden för höskörden är kort, och då gäller det att prioritera den och prioritera bort annat. Därför kommer jag nog inte blogga så mycket någon månad framöver.

Vore nu Sveriges befolkning till 90% bönder än idag så vore det nog klokt att inte ha så mycket Gudstjänster och annat på sommaren. Men nu är istället de flesta lediga. Om det faktum att vi inte längre är lediga på annandag pingst var skäl nog för att slopa den Gudstjänsten så borde väl logiken omvänt vara solklar: Det borde vara extra mycket på gång i kyrkans regi när folk har semester och har tid att tänka på annat än det dagliga ekorrhjulet. Är det är skördetid så är det.

Glad sommar kära läsare! Nu fortsätter jag flåjobba med slåttern medan jag inväntar upprörda kommentarer från kyrkoarbetare i hängmattan...


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Nej, snarast uppmuntrande ord från kyrkoarbetare på semester. Jag har funderat över en sak. I kyrkan så dras det ner på verksamheten under sommaren, i frikyrkor och väckelserörelser hålls stora konferenser, "-veckor", sommarmöten och stormöten.Vad beror denna skillnad på? Att den ena verksamheten drivs av anställda som inte kan engagera sig när dom är lediga och den andra av människor som har mer tid engagera sig när dom är lediga?Lycka till med slåttern. Jag älskar "doften av nyfält hö".

2011-07-08 @ 01:22:35
Postat av: Cecilia N

En fundering utifrån Tobbes reflektion: Gotlands kyrkvecka har infallit veckan före Almedalsveckan i några år nu, sen starten. Jag läste att man till nästa år ska flytta den till ... maj!

Jo, för att den inte ska krocka med semestrar!Jag blev alldeles paff. Är det inte bättre att den ÄR på semestertid så att folk som inte kan åka dit i tjänsten kan vara där på semestern? Eller är det nån sorts grej för anställda?Undrar om det inte finns tillräckligt med konfirmationer och annat som blockerar i maj.Heja slåttergunnel! Hoppas ni har bra väder ända tills det är inkört.

2011-07-09 @ 20:05:44
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0