Stjärnljuset avslöjar

Jag håller egentligen på att plugga inför min tenta i grekiska om en vecka, men jag har några korta reflektioner (!) i ljuset av Betlehemstjärnan. För det första: Det grekiska ordet parrêsia kan översättas "frimodighet, öppenhet" enligt mina böcker. Jag studsade till, för i kyrkopolitiken finns tre partipolitiskt oberoende nomineringsgrupper: Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan i den Sv k-teologiska mitten och så "Öppen Kyrka för alla" på den liberala flanken och "Frimodig kyrka" på den teologiskt konservativa, bibeltrogna sidan. Därför har jag förletts att tänka att Öppenhet resp Frimodighet är varandras motsatser. Och så kan man översätta samma grekiska ord med dem båda! (Om ni undrar varför jag börjar meningen med "och" så är det också p g a NT-grekiskan, där en massa meningar börjar med "kai") Nu ska det sägas att ordet används om det som förkunnas, evangeliet. D v s evangeliet ska förkunnas öppet/frimodigt. 

I Efesierbrevet beskrivs att t o m Paulus verkar vara i behov av förbön för att mäkta med detta. Så det är kanske inte svårförståeligt att Sv K med sin identitet som folkkyrka i ett av världens mest sekulariserade länder hamnar i en identitetskris i vår tid. Men detta har inte kyrkoledningen velat kännas vid riktigt, som jag har förstått det. Därför är det befriande att läsa Biskop Lennart Koskinens inlägg i kyrkans tidning: Vad månne det inte bliva av detta? Han skriver precis det som jag tänkte om intranät och medlemsskap/tillhörighet och efterlyser en teologiskt förankrad kyrkostruktur! En sådan "otur" att han snart går i pension... I dagarna har jag översatt en rad tänkvärda, lösryckta bibelord, valda för sitt språkliga innehåll: "Denna tidens söner beter sig klokare än ljusets söner gör" och "Människorna älskade mörkret hellre än ljuset" Sätter inte dessa fingret på två ömma punkter? Det första sagt av Jesus om den ohederliga förvaltaren. Vore kyrkan ett företag skulle den stå och falla med att utveckla kärnverksamheten, leverera den bästa produkten på marknaden och ha nöjda kunder som berättade för andra. Det andra sätter ljuset på vådan av att i demokratisk anda låta det sekulariserade folket bestämma om kyrkans identitet. "Människorna älskade mörkret hellre än ljuset" Men det sanna Ljuset, Jesus Kristus, är kyrkans brudgum och frälsare. Utan det Ljuset är Svenska Kyrkan ingen Kyrka. Oavsett vad människorna säger sig vilja ha. Det är enligt Augsburgska bekännelsen, som också är Svenska kyrkans bekännelse, åtminstone på pappret, Gud som genom den Helige Ande förändrar människans vilja så att hon kan ta emot frälsningen genom tron. Och Anden verkar där evangeliet förkunnas! Men om Sv K för att ge människorna det mörker de älskar, sätter sitt ljus under skäppan, så kommer människor inte till tro och då dör hon. Då flyttas måhända ljusstaken. För hon får vara hur öppen som helst i övrigt - en öppen dörr kan man både gå in igenom och gå ut igenom - bara om evangeliet predikas öppet/frimodigt väcks den tro som ger skäl att stanna kvar i en kyrka!

Så var befann jag mig på Trettondagen? Var fick jag höra om stjärnans ljus som visar vägen till Jesus? Kyrkan där vi brukar fira Gudstjänst (i en tätort med ca 3 500 invånare) var tillbommad, låst och släckt. Det var sammanlyst hette det. Mörklagt med andra ord. I församlingen finns för närvarande 3 präster anställda på två kyrkor. Dessutom en pastorsadjunt på halvtid. Vi for inte på egen bekostnad och till klimatets fortsatta förändring(sv k värnar ju om klimatet sägs det...) iväg den dryga milen utan tog fram psalmboken och firade gudstjänst hemma istället. För er som inte vet det: Konventikelplakatet är upphävt. Allt som behövs finns i psalmboken. Eftersom vi var sju personer hade vi väl bättre statistik än många sk "deprimerande gudstjänster" som det är skönt försvinner, enligt ärkebiskopens ord. Dessutom var det ingen mässa i den andra kyrkan, så inte ens det missade vi p g a att vi var utan präst.

Eller rättare sagt, vi missade allt detta: En festlig liturgiskt rik Högmässa med den gudstjänstfirande församling vi tillhör i vår egen kyrka där evangeliet rent förkunnades och sakramenten rätt förvaltades. Och detta p g a att vi envisas med att tillhöra och fira Gudstjänst i den sk rikstäckande, evangelisk-lutherska, öppna folkkyrkan Svenska Kyrkan, som är fullt upptagen med att administrera sin egen avveckling och därför inte har tid med jobbiga personer som vill fira gudstjänst och bara kostar en massa pengar. En bra tillhörig är en som betalar utan att få något för pengarna! Jag tycker att Svenska kyrkan, likt SJ - som väl också kan sägas befinna sig i kris sedan de ändrade relationerna med staten - skulle införa att man fick pengarna tillbaka om man inte fick förrättningar gjorda inom 2 veckor samt tillgång till avlösning, predikan, mässa och välsignelse varje helg i den kyrka vars område man bor i. Oj, oj då skulle vi få se på grejer. Money talks.  

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Detta inlägg var ett ljus i mörkret. Idén med pengarna tillbaka om man inte får full sakramental välsignelse varje vecka i den "rikstäckande kyrkan" var en mycket god idé.

2011-01-07 @ 23:53:27
Postat av: Cecilia N

En helt motsatt förvirring inföll när en måttligt insatt kyrkotillhörig funderade hur det skulle röstas i kyrkvalet sist. "Frimodig kyrka och öppen kyrka - vad är det för skillnad?" Oj ... stor ...

(Ingen av grupperna är aktiva i vår församling.)Lycka till med tentan!

2011-01-09 @ 21:26:43
URL: http://cessistickar.blogspot.com/
Postat av: Cecilia N

Helt motsatt förvirring inträdde när en måttligt insatt kyrkotillhörig funderade kring hur det skulle röstas senast: "öppen kyrka eller frimodig kyrka - det är väl typ samma sak?" Oj ... nähä ...(De är inte aktiva i vår församling, så okändheten må vara förlåten.)Lycka till med tentan!

2011-01-09 @ 21:34:57
URL: http://cessistickar.blogspot.com/
Postat av: Cecilia N

(Naturligtvis vill jag inte spamma. Nöj dig med den ena av de förra kommentarerna.) Men om kommentarsgranskningen är påkopplad vore det ju bra om det syntes så man inte blir så irriterad på internet i onödan. (Att ha granskning är inte irriterande dock.)

2011-01-09 @ 21:37:55
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0