Något om femininer och feministteologer

Jag ska skriva tenta i grekiska idag, och vad kan väl vara bättre förberedelse än att gå på mässa. "Missar man en mässa så missar man en massa" brukar jag säga till mina barn. Men med gårdagens inramning hade det nog varit bra att missa det mesta. Fast det är klart - då kanske jag aldrig hade fått praktisk erfarenhet av varför det är så viktigt att läsa bibeln på grundspråken - något som denna präst fått dispens ifrån. Bortsett från att handbokens ordning inte följdes annat än vid nattvardsbönen så bestod beredelseordet av en utläggning om hur en vis kvinna tydligen dansade och lekte inför Gud när världen skapades. Att visheten var en kvinna betonades. Nu ska det sägas att jag inte läser GT-exegetik och utläggningen utgick ifrån Ordspråksboken, men så mycket kan jag iallafall räkna ut som att vi här har att göra med ett feminint substantiv - visheten. På grekiska är vishet feminint och heter sofia precis som en av mina döttrar. MEN därav inte att man ska dra slutsatsen att vi har med en vis kvinna att göra. Jag ska parafrasera denna skrifttolkning med ett av de få svenska substantiv som brukar omtalas som feminina:

"I begynnelsen skapade Gud tiden. Utan tiden hade det nämligen inte varit begynnelsen. Och klockan går och går och varje timme slår hon."

Citatet ovan visar att kvinnan alltid har varit våldsam av sig och därför går det inte en timme utan någon att blir slagen här i världen. Det är kvinnornas fel! Dessutom är det de som orsakar all stress och att jag nu måste jag fara till stan. Hej då!

Om feministteologerna hade ett uns av den vishet som omtalas, nämligen Guds vishet, så skulle de förstå hans storhet och ensamma majestät. Men det är ju med Paulus ord så att Guds dårskap är större än människans vishet. Och som bekant - "Människan" är ju i svenskan också ett feminint substantiv! Bäst att jag förtröstar på Gud när jag ska skriva min tenta - han var ju med när grundtexten skrevs!

Kommentarer
Postat av: Rickard Lind

Syster i Kristus, imorgon har jag min grekiskatenta. Under tiden finns följande brev att läsa om efterdyningarna av Svenska kyrkans ekumeniska uppbrott:

http://kalin.nu/mekaneyesus2010.pdf

2011-01-14 @ 08:35:21
URL: http://vocatioindelebilis.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0