Äntligen slut på valrörelsen - sa Jona

Nu när jag läser grekiska märker jag att jag upptäcker nya svårigheter i mitt modersmål - sådant jag naturligtvis inte själv haft svårighet med men som måste vara ett gissel när man ska lära sig svenska senare i livet. Vi ägnar oss ju ständigt åt att lära oss nya ord och begrepp, och i takt med vår ökande livserfarenhet fylls dessa med innehåll eller förändras. Ett paradexempel är väl "tro" som jag hade anledning att fundera över igår eftersom jag har börjat konfirmationsläsa. Jag vet inte om läsningen kommer leda till konfirmation enl sv k ordning än, det beror på hur man ska se på det jag var med om som 14-åring i missionskyrkan. Det var något till förvillelse likt konfirmation och det står så i kyrkoböckerna: "Konfirmerad i annan ordning". Så uppfattade jag det själv också. Svenska kyrkan har numera avtal med missionskyrkan om ömsesidigt erkännande av konfirmation, så jag behöver inte göra om den för att bli präst - om det inte hade varit för en sak som komplicerar det hela: Jag var inte döpt när jag konfirmerades. Kan man verkligen konfirmera dopet om det inte ägt rum än?

En intressant iaktagelse är hur min uppfattning om vad tro är skiljer sig nu från då. Prästen gladde mig med att säga att jag tänker lutherskt - det har jag inte alltid gjort... Frågan vi ställer oss i kursen om Martin Luthers teologi är om ens Luther själv gjorde det - alltså tänkte lutherskt i den mening vi lägger i begreppet. Detta förtjänar nog en egen bloggpost senare när jag har mer tid. Idag är nämligen en hektisk dag. Vi ska vara lediga och då måste man arbeta ihjäl sig innan. Många säger att det är lutherskt, men jag tror snarare av erfarenhet att svenskarnas arbetssamma attityd kommer sig av att majoriteten tills för hundra år sedan var bönder i kombination med våra korta somrar... Lite dråpligt är det väl ändå att de stora partierna i valrörelsen försökte övertrumfa varandra med att lova mer arbete - hade det inte varit mer logiskt om de lovat en rättvisare fördelning av det arbete som måste göras så att alla både får arbeta och ha mer fritid? Att få mer arbete är enkelt - vi har det i överflöd här på gården bara genom att envisas med att inte ha traktor. Svårigheten ligger i att det ska vara så produktivt att det lönar sig att anställa någon för att utföra det - därav arbetsbristen. När nu produktiviteten har ökat under så lång tid vore det väl på tiden att få mer ledigt! Den lediga tiden kunde man istället ägna åt arbete i kategorin sådant som ingen vill betala för, t ex ta hand om sin familj, odla grönsaker för självhushåll, jobba frivilligt i kyrkan etc. Men det är väl där skon klämmer: Tänk om folk hade tid att tänka sant lutherskt - då kanske de skulle prioritera ner att tjäna pengar (mammon) och börja tjäna Gud istället. Hur skulle det då gå?

Några mer vardagsnära exempel på begreppsförvirring:


Min man var ute och röjde på småtimmarna (med röjsågen bör tilläggas)

"Vem spelar på en harpa, en låt av gryningsluft?" (text ur Förklädd gud) Jo min äldsta dotter som slog an några dissharmoniska toner på ett verktyg som man bryter ostmassa med i morse.

Jag såg över mitt fondsparande - räcker det till såsen som ska serveras på min systers bröllop?

Senare idag ska jag arbeta med kultur. Yoghurtkultur.

En del bloggläsare jag känner väl brukar beskriva vad de har läst (in) i min blogg. Det är alltid intressant att höra - ibland påminner det om vad jag har skrivit...Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Hej!Jag snubblade in på din blogg via bloggjumpande från den enas blogglänklista till den andras.

Och insåg att vi läste etik ihop.Jag jumpade på likadant vis iväg åt ett annat håll och fann bloggare som stödjer Stig-Anders, "Hästmannen", som har råkat i svårigheter.

Eftersom jag läser ut att ni också kör med häst tänkte jag tipsa dig: http://mojjephoto.wordpress.com/

och hans länkar vidare.

2010-09-22 @ 12:03:17
URL: http://cessistickar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0