Påskbetraktelse på äldreboende

Jag ska hålla i betraktelse och bön på två äldreboenden imorgon, som en uppgift under min prästpraktik här i Kalix. Så här har jag tänkt:


Sv Psalm 70:1-3 (O Jesus än de dina)

Textläsning Jesaja 53:1-7

Vem av oss trodde på det vi hörde, för vem var Herrens makt uppenbar?

Som en späd planta växte han upp inför oss, som ett rotskott ur torr mark. Han hade inget ståtligt yttre som drog våra blickar till sig, inget utseende som tilltalade oss. Han var föraktad och övergiven av alla, en plågad man, van vid sjukdom, en som man vänder sig bort ifrån. Han var föraktad, utan värde i våra ögon. Men det var våra sjukdomar han bar, våra plågor han led, när vi trodde att han blev straffad, slagen av Gud, förnedrad. Han blev pinad för våra brott, sargad för våra synder, han tuktades för att vi skulle helas, hans sår gav oss bot.

Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg, men Herren lät vår skuld drabba honom. Han fann sig i lidandet, han öppnade inte sin mun. Han var som lammet som leds till slakt eller tackan som är tyst när hon klipps, han öppnade inte sin mun.

Sv Psalm 143 (Guds rena lamm oskyldig)

Idag är det skärtorsdagen och vi firar att Jesus instiftade nattvarden. Kyrkan bryter brödet och delar vinet alltsedan dess. Vi är tillsammans Kristi kropp, och genom denna måltid har vi gemenskap med Herren, alla dem som gått före i tron och alla världens nu levande kristna: Aldrig förut i historien har så många delat nattvarden runt om i världen. Församlingen stämmer in i: 

Din död förkunnar vi Herre, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet.

I morgon är det långfredagen då vi påminns om hur Jesus led och dog på korset. "Han var övergiven av alla, en plågad man van vid sjukdom" läste vi i Jesaja. Vi har en Gud som vet hur det känns att lida, en Gud som valde att gå in i lidandet för vår skull. "Det var våra sjukdomar han bar, våra plågor han led, när vi trodde att han blev straffad, slagen av Gud, förnedrad." 

Ibland bär människor utöver sina plågor på den plågande tron att det är Gud som straffar dem genom lidandet. Men Gud vill oss inget ont. Det onda kom in i världen genom människans synd och därför finns det lidande och död. Men Gud var beredd att själv bli människa för att rädda oss från syndens konsekvenser. Han tog vårt straff på sig för att vi skulle kunna få förlåtelse. Detta är påskens glädjebudskap: "Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv".

När Jesus uppstod på påskdagens morgon hade ondskan och döden besegrats en gång för alla. Därför gäller vårt hopp inte bara detta livet utan också evigheten. Paulus skriver i 1 Korintiebrevet: "Men när det förgängliga kläs i oförgänglighet och det dödliga i odödlighet, då blir det som skriftordet säger: Döden är uppslukad och segern är vunnen. Död var är din seger. Död, var är din udd?" Jesus segrade genom att lida och dö. Därför är inte lidandet och döden utan mening för oss. Vi får gå igenom det svåra med Jesu kors för ögonen i förtröstan på att det kommer en påskdag, en uppståndelsemorgon, även för oss.

Låt oss därför lovsjunga Gud i Sv Psalm 147 (Upp min tunga att lovsjunga)

Låt oss be:

Helige Allsmäktige Gud. vi kommer inför Dig och ber för Kyrkan i hela världen. Låt den Helige Ande leda henne i uppdraget att förkunna påskens evangelium för alla folk. Idag ber vi särskilt för alla dem som får lida för sin tro. Låt dem bli styrkta av att du har gått före på lidandets väg.

Hör oss milde Herre Gud.

Vi ber för alla sjuka, ensamma och rädda. Vi ber för våra nära och kära. Vi nämner dem tyst inför Dig: ...

Hör oss milde Herre Gud.

Tack Herre Jesus för vad du har gjort för oss på korset, för frälsningens gåva som vi får helt utan att ha förtjänat den, genom din stora nåd och kärlek. Hjälp oss att bära påskens ljus i våra hjärtan så att vi kan vila i visshet om att ingenting kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

Amen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0