SMHI - Slavdrivare Med Helig Iver

Nu har det hänt för andra gången den här veckan! SMHI har i sin flashiga och detaljerade men helt opålitliga prognos på internet utlovat regn så att vi har arbetat som tokar och sovit mycket lite för att hinna så klart innan regnet! Varpå det kommer fem droppar... Men nu är det å andra sidan nästan klart. Det återstår bara ca 0,2 ha som det inte är så bråttom med. Och vi helgade iallafall halva vilodagen med ett välbehövligt besök i grannförsamlingen. Jag har i ett tidigare inlägg: "Varning! Sammanlyst" skrivit om vådan med att sammanlysa. I går var det sammanlyst till den kyrka i församlingen som inte är "vår". Därför tänkte vi att vi lika gärna kunde åka åt andra hållet istället och bättrade därmed på grannförsamlingens statistik med 6 personer. Eftersom vi är så många kanske vi t o m har ett speciellt ansvar att INTE komma när det är sammanlyst, om nu någon bryr sig om statistiken förstås... Men det var inte detta som var vårt egentliga syfte med utflykten, utan precis som många andra så kände vi inget ansvar för att vara på plats och bidra till gudstjänsten genom vår närvaro när det nu ändå var i en annan kyrka än den vi är en del av den gudstjänstfirande församlingen i, utan tog tillfället i akt att kunna välja. Med oss tillbaka har vi några viktiga lärdomar:

Leksakerna ska vara många och anpassade för att inte låta när man leker med dem, gärna "mjuka" byggsatser o dyl. Barnen hade jätteroligt, fast vår äldsta, nyss fyllda 9 år, avbröt leken efter en stund för att lyssna på predikan (det bästa betyg en predikan kan få!!)

"Höjdhoppsteologi" är inget som Jesus ägnar sig åt. Han kallar oss och säger "Följ mig!" var man än befinner sig och vad man än tror eller inte tror. I hans närhet blir det som är svårt att ta till sig på avstånd sedan något naturligt. Men vi (teologer m fl) ägnar oss ofta åt denna hemska sport. Vissa tänker att de måste plocka bort de anstötliga delarna i kristen tro för att så många som möjligt ska komma över ribban. Andra, däribland jag själv, reagerar mot detta. Men risken är stor att man då svarar med att höja ribban, så att människor istället blir hindrade från att komma till Jesus. Det finns ett annat sätt. Istället för att besvara frågan i evangelietexten: "Kan det komma något gott från Nasaret?" med teologiska resonemang kan man svara "Följ med och se!".

Senare på dagen, när vi var ute och sådde idisslade jag denna predikan.

"Som torra marken dricker regn, som jorden tar emot sin sådd, för livets skull Herre, låt oss ta emot ditt Ord."
Sv ps  nr 67
 


Kommentarer
Postat av: Tobbe

I en tidigare flerdygnsprognos förra veckan utlovades det regn efter norrbottenskusten igår. Senare i veckan hade SMHI ändrat sig och utlovade fint väder - vilket det blev.

Kanske berodde förändringen på att vi var flera som bett om fint väder då vi skulle ha friluftsgudstjänst.

2010-06-14 @ 20:02:50
Postat av: Tobbe

I en tidigare flerdygnsprognos förra veckan utlovades det regn efter norrbottenskusten igår. Senare i veckan hade SMHI ändrat sig och utlovade fint väder - vilket det blev.

Kanske berodde förändringen på att vi var flera som bett om fint väder då vi skulle ha friluftsgudstjänst.

2010-06-14 @ 20:02:51
Postat av: Bloggaren själv

Jaha, där har vi förklaringen. SMHI har inte med den Gud som låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga i sina prognosmodeller...Men vi är helt nöjda: Nu har vår sådd fått regn och vi blev klara i tid, så vi också fått bönesvar! Det är ett intressant ämne, när människor ber om regn/sol samtidigt, vem får bönesvar? Den som ber i enlighet med Guds vilja, kanske... Eller är det växthuseffekten?

2010-06-14 @ 22:11:07
Postat av: Tobbe

Föreslår att du fortsättningsvis spanar in norska vädertjänsten www.yr.noNär jag var i Malmberget i helgen så jämförde vi verkligheten med prognosen. I stort sett exakt timme för timme både regnmängd och temperatur

2010-06-22 @ 15:26:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0