Ska Tulikki Koivonen-Bylund kastas ut ur Svenska kyrkan?

Ikväll hade den grupp av teologistudenter som studerar för tjänst i Svenska Kyrkan träff med Härnösands stifts nyblivna biskop Tulikki Koivonen-Bylund. Härnösands och Luleå stiftsgrupper har nämligen stiftsgruppsmöten tillsammans här i Umeå. Jag hade med andra ord guldläge: Möjlighet att ställa obekväma frågor till en biskop som inte kommer viga mig (mest troligt för att jag läser för Luleå stift men förmodligen inte iallafall). Det är möjligt att hon tyckte att jag tog för mycket plats från de mycket välartade studenterna från Härnösands stift (jag anade en suck på slutet). Jag kunde ju omöjligt veta om studenterna verkligen höll med om allt eller om de bara övade sig i kyrkligt hyckleri och tyckte att det var bra att jag ställde frågor åt dem. Jag klandrar ingen - det är hemskt att bli prövad för allt man gör och säger, särskilt som hon tidigare under kvällen förklarat att hon ska höja ribban för vilka som kan bli präster och diakoner i stiftet. Dessutom vore det att kasta sten i glashus - förmodligen sitter ev läsare som var med och undrar: Vilka obekväma frågor? JAG HATAR ATT VARA VÄLUPPFOSTRAD! Men det är väl bara de som blir präster nuförtiden... 

Nu till rubriken ovan. Efteråt hade vi eftersnack - det är då sanningen om vad folk egentligen tycker  kommer fram (inte så olikt de partimöten jag var med om i socialdemokraterna faktiskt...) . Eftersom kvällen i viss mån hade handlat om kvinnoprästmotstånd som drabbat Tulikki kom vi in på ämbetsfrågan, d v s inte själva sakfrågan - den diskuteras inte, alla tar för givet att alla är för kvinnliga präster - utan vad man ska göra med dem som inte är för, t ex den nyligen sparkade kvinnliga diakon (eller utköpta snarare eftersom laglig grund för uppsägning saknades) jag träffade på båten i helgen.

En kvinnlig präststudent (som inte var med på nämnda båt bör tilläggas) utbrast med emfas: "De som inte erkänner människors lika värde hör inte hemma i Svenska kyrkan och förtjänar att kastas ut". Jag protesterade och menade att det inte var det saken handlade om. Men hon vidhöll att om inte kvinnor fick vara präster så ansågs de inte lika mycket värda.

Vart leder då detta resonemang rent logiskt? Studenten i fråga tycker alltså inte att kvinnoprästmotståndare ska få bli präster. Det tycker inte svenska kyrkans ledning heller. Men med motivationen ovan, att människovärdet sitter i huruvida man får bli präst eller inte, så innebär det alltså att de som är emot att kvinnoprästmotståndare, barn, pedofiler eller 85-åringar för att ta några exempel, ska få bli präster anser att dessa är mindre värda. Följaktligen erkänner de inte heller människors lika värde.

Sammanfattning:

Människors lika värde manifesteras av att de alla får bli präster.
Alla som inte erkänner människors lika värde ska kastas ut ur Svenska Kyrkan.
Tulikki Koivonen-Bylund vill höja ribban för vilka som ska få bli präster i Härnösands stift.

Ergo: Tulikki Koivonen-Bylund ska kastas ut ur Svenska Kyrkan. 


I väntan på att alla de som inte vill att vem som helst ska kunna bli präst i Svenska kyrkan ska kastas ut, kan väl Dag Sandahl också få vara kvar. Har människor lika värde så har de!

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Det är bra att det finns uppkäftighet och ifrågasättande kvar i svenska kyrkan. Det ger hopp för framtiden. Heja på!

2010-02-13 @ 09:53:16
Postat av: Bloggaren:

Ja, som lekman kan man ju vara uppkäftig, eftersom faktiskt ingen i själva verket kastas ut ur Svenska Kyrkan, inte ens uttalade ateister eller muslimer, så länge de själva vill vara med. Men det kan ju förstås leda till att man trots prästutbildning förblir lekman... Vill man tysta någon är kanske bästa sättet att ställa denna i predikstolen? När jag gick högstadiet sa min samhällslärare att han gärna skulle göra mig till talman i klassen så att han fick tyst på mig, apropå riksdagens talman som i princip är en politiker som inte kan bedriva politik... Kanske är det i den politiserade kyrkan den rollen som prästen förväntas ha?

2010-02-16 @ 13:40:42
Postat av: Jojje

Hahaha, klockrent, som hämtat ur grundkursen i argumenationsanalys! :-)

2010-06-19 @ 09:32:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0