Billigare att kastrera än att abortera...

Vi bestämde oss snabbt. Hellre än att behöva göra en abort till blev det kastrering av samtliga. Det blev betydligt  billigare, bara för säkerhets skull alltså. Aborten (en spruta bara) kostade 227:-. Att kastrera kostade   68:-/st. Eftersom kastreringen dessutom bara behöver göras en gång (är testiklarna borta blir det ju ingen befruktning) medan aborter kan behöva göras många gånger var valet enkelt. Det skulle bli mycket billigare. Dessutom blir kastraterna mindre farliga och mer lätthanterliga av ingreppet.

I onsdags var vi hos veterinären med en tjuvbetäckt kviga samt två tjurkalvar som vi passade på att få kastrerade när vi ändå skulle dit. Vi hade lånat en tjur men noggrannt sett till att hålla kvigan uppbunden utanför lösdriften där han förväntades betäcka korna. När kvigan (bara 7 månader gammal) brunstade lyckades han dock ändå nästla sig in till henne på något vis. En så ung kviga har inte vuxit färdigt, hon är ungefär hälften så stor som hon ska bli som fullvuxen ko och speciellt bäckenet är för trångt, vilket gör att risken att dö vid kalvningen är mycket stor. Om hon ändå överlever kan både reproduktionsorganen och kroppen i övrigt ta stor skada för hela livet. När nu skadan redan var skedd var det bara abort som var lösningen, och så att genast skjutsa hem tjuren förstås...

Detta väckte lite tankar hos mig. Inte så att jag skulle ha några skrupler när det gäller att abortera ett djurfoster - lika lite som för att slakta kalven när den väl var född, eller att slakta kvigan som bar det. Men onekligen känns det som om många i dagens samhälle tänker avigt. Feminister i allmänhet är t ex ofta starka förespråkare för fri abort för kvinnornas skull, samtidigt som få ifrågasätter den sk "fria sexualiteten"

I Sverige aborteras 25-30% av alla foster genom legal abort. Abort är tillåten till v 21, d v s kvinnan har gått halva tiden ungefär (inkl de första månaderna då de flesta mår väldigt dåligt av sitt havandeskap). Då har hon ofta känt fosterrörelser i flera veckor redan. Även tidiga aborter är ofta både fysiskt och psykiskt plågsamma. Är detta verkligen något som är positivt för kvinnorna? Borde inte kvinnorörelsen anamma det som av tidigare generationers kristna kvinnor setts som något revolutionerande när det gällde att förbättra kvinnors situation, nämligen att sexualiteten hör hemma inom äktenskapet? Trogna relationer med ansvarstagande män gynnar främst kvinnorna, som annars ensamma får bära konsekvenserna (med undantag för någon könssjukdom som delas) för den manliga promiskuiteten.

I Sverige är det förbjudet för en person över 15 år att ha sex med någon under 15 år. Det är däremot tillåtet för två under 15 år att ha sex med varandra. Men precis som hos korna är 13-14 åringar ofta fullt kapabla biologiskt både att befrukta respektive att bli gravida. De har precis som unga nötkreatur drifter och förstår inte alltid sitt eget bästa. Men precis som hos korna är det både riskabelt och onyttigt för så unga kvinnor att föda barn, oaktat de sociala konsekvenserna. Om lagstiftningen ändrades skulle naturligtvis inte pilska fjortisar få sitta i fängelse för det - de är inte straffmyndiga. Däremot skulle de sociala myndigheterna få ärendet på sitt bord och kunna kräva att föräldrarna tog ett större ansvar för att skydda sina barn från alltför tidigt föräldraskap. Då skulle också situationen att flickor utan föräldrarnas vetskap genomgår aborter under femton års ålder kunna undvikas, liksom att underåriga flickors p-pillersanvändning ses som deras privatsak. Vidare skulle det faktum att avancerad sexualundervisning bedrivs i 13 -årsåldern kunna ifrågasättas - vad ska barnen med den till just då? Pojkar under femton år skulle på den grunden att det är riskabelt för så unga kvinnor att föda barn kunna göra sig skyldiga till våldtäkt. Inte för att pojken nödvändigtvis är den som vill mest eller för kommandot men för att kvinnan utsätts för mycket stora både fysiska och psykiska risker vid en eventuell graviditet.

Om vi inte åkt till veterinären i onsdags när vi så fatalt misslyckats med att skydda vår kviga (som mer än gärna ville själv) hade vi kunnat bli fällda för brott mot djurskyddslagen eftersom vi hade "bedrivit avel" som kunde vara skadlig eller plågsam för djuret. Varför ska samma samma samhälle som värnar så mycket om djur som man får slakta när man vill, vara så lamt när det gäller att skydda unga kvinnor?

Hur man gör är ingen ny kunskap:

"Vi har en liten syster som ännu inte har fått bröst. Vad ska vi göra med vår syster den dag då friare kommer? Är hon en mur bygger vi ett silverkrön på den, men är hon en dörr bommar vi för den med en cederplanka." (Höga visan 8:8-9)

Stanley Hauerwas, en mycket framstående nutida kristen etiker skriver:

"No forteen-year-old, unattractive woman who is not part of the social clique of a high school, who is suddenly dated by some male, who falls all over herself with the need for approval, and who ends up in bed with him can be said to have had anything other than rape happen to her. Let the church speak honestly about these matters and quit pussyfooting around. Until we speak clearly against male promiscuity, we will continue to make the mistake of constructing quandaries as problems of teenage pregnancy and abortion as private choise issues".

(Hauerwas Reader sid 617-618) 

 Eftersom det knappast är humant att kastrera alla småpojkar så behöver våra ungar istället få lära sig att kontrollera sin sexualitet och respektera unga kvinnors rätt att slippa bli gravida utan goda fysiska och sociala förutsättningar genom ett av samhället godkänt äktenskap (som ju inte får ingås i skadligt tidig ålder). Visst ses preventivmedel som en genväg - men många blir gravida trots dessa så det är en falsk trygghet. I själva verket förutsätter användningen av t ex p-piller bland riktigt unga tjejer att aborter finns eftersom en ev graviditet vore så skadlig för dem att deras liv vore i fara. När liv står mot liv är det så dags. Men hur uppkom situationen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0