Blodigt utropstecken!

Ibland sätts ett stort utropstecken efter det man har skrivit av omständigheterna, som nu med terrordådet i Stockholm. Det mångkulturella samhället glider verkligen isär. Åt olika håll. Och vi ser på och undrar: hur kan det ske här? Vi har ju haft fred i två sekel (fast nu krigar vi ju förstås i Afganistan). Vi levde ju nyss i ett kristet enhetssamhälle (Fast det är ju varken kristet eller enhetligt längre).

I morse var jag på ett skolluciatåg som skred fram på den smala gränsen mellan sekulärt och kristet. Delvis uppbyggligt för den som kunde koden, oskyldigt för övriga. Mer kristet än kyrkans luciatåg förra söndagen var det iallafall, vad nu det säger (fast det var ju EFTER gudstjänsten, då måste man kanske vila sig från sådant??)

Vad hände martyren Lucia egentligen? Hon var inte en sådan där som gör sig själv till "martyr" i dagens språkbruk, genom självmord. Hon hade tagit ställning i "äktenskapsfrågan" i sin tids tappning - hon ville inte gifta sig utan leva i celibat för himmelrikets skull. Men detta fick hon inte. När hon stod på sig försökte de bränna henne på bål, fast elden bet inte på henne. Då slet man henne istället itu. Denna vackra martyr som ville leva för Jesus hyllar vi nu - inte genom att hylla Herren som hon ville hylla - utan med skönhetstävlingar och glitter. Men Lucia går inte att skilja från den Mästare hon dog för. Vi sliter henne itu, om och om igen. Därav det röda bandet runt midjan.

Trevlig Lucia!

Kommentarer
Postat av: Gunvor Vennberg

Det råder visst lite delade meningar om vad som egentligen tog livet av Lucia - jag kan ha fel i det. Jag var inte där.

2010-12-14 @ 19:28:01
Postat av: lova

Hej!

Vad hette dokumentären eller filmen som ni var med i, den vissades på tvn!Mvh Lova

2010-12-21 @ 16:05:49
Postat av: Gunvor Vennberg

Vilken film tänker du på? Är du säker på att det är vi?

2010-12-26 @ 18:24:39
Postat av: Lova

Det var nog ingen film, men kanske en dokumentär eller vad man ska säga! Man fick se er på gården och hur ni konserverade mat osv...Mvh Lova

2010-12-27 @ 21:44:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0