Fira Gudstjänst ensam, är det framtiden?

Låt mig först fastslå en sak: Värderingsövningar borde förbjudas i kyrkliga sammanhang. Värderingsövningarna lär oss: Vi är inte överrens om något, vi drar åt helt olika håll. Vissa är aparta och tycker helt annorlunda och blir utstirrade. Det finns inga möjligheter att nyansera eller mötas på halva vägen. Den som iscensätter dem har problemformuleringsprivilegiet. Dessutom blir man nästan alltid beklämd och nedslagen i något avseende. Personer som man trott att man haft mycket gemensamt med visar sig tänka helt annorlunda än man själv, men det går inte att konfrontera eller diskutera frågorna - det skulle bli för rörigt. Jag kan tänka mig varianten att man blundar och räcker upp handen eller dyl, bara man inte vet hur de andra gör. Men då går lite av poängen med övningen om intet.

Nu till dagens deprimerande erfarenhet. Jag var ENSAM om att tycka att kyrkans viktigaste uppgift är att fira Gudstjänst. De andra alternativen var socialt arbete, att undervisa om Bibeln, eller något annat.  Anledningen till att Gudstjänsten ses som mindre viktig är förmodligen att man inte alls har upplevt eller håller med mig om vad en Gudstjänst borde vara. Vad innebär det då att fira Gudstjänst som jag ser det?

Gudstjänsten är en gemensam handling som synliggör Kyrkan som kristi kropp och den kristna gemenskapen. Hur vi firar Gudstjänst berättar hur vi tror. Gudstjänsten är också gemensam bön och bibelläsning, ett tillfälle att tillsammans öppna oss för vad Gud vill ge oss och säga oss, men också ett tillfälle att dela vardagens glädjeämnen och förbönsämnen med varandra. Vi hjälper varandra att bära varandras bördor i Gudstjänsten, men också att lovsjunga Gud tillsammans och påminna varandra om allt gott han ständigt ger oss. I Gudstjänsten får vi möta Jesus i nattvarden och bli ett med varandra precis som brödet är ett enda. Vi får förlåtelse för vår synd och kan gå ifrån kyrkan med ett lätt hjärta. En andlig dusch skulle man kunna säga. I Gudstjänster tar vi emot nya medlemmar i Kyrkan genom dopets sakrament. Vi får höra dem som vill leva i äktenskap med varandra lova livslång trohet och påminna oss om Kyrkan som Kristi brud. Vi får ta farväl av våra avlidna och påminna varandra om det eviga livet och hoppet genom Jesu uppståndelse.

Visst gör Kyrkan mycket mer än att fira Gudstjänst som också är viktigt. Men men genom Gudstjänst (och naturligtvis mindre andakter o dyl) fylls vi med den Helige Andes kraft till allt detta. I bön får vi lägga fram våra problem och frågor och få svar i form av vägledning och konkret hjälp. Vår tro får chans att växa och spilla över i socialt arbete (diakoni), undervisning och allt annat som Gud kallar oss till att utföra i världen. Jag vill inte att vi ska förskanska oss i våra kyrkor, men frågan är om det överhuvudtaget går att vara Kyrka utan att fira Gudstjänster? Försök tänka er in i det får ni se. Vi ser det t o m i kyrkoordningen. Vad är definierar en församling? Jo det är där det firas gudstjänst minst en gång i veckan. Visst skulle kyrkan överleva utan kyrkobyggnader och församlingshem, utan anställda, utan barn och ungdomsarbete, utan förtroendevalda, men inte utan en skara som samlas för att fira gudstjänst, husandakt eller vad man nu kallar företeelsen. Naturligtvis borde förutsättningarna för att inte bara överleva utan dessutom växa och kunna uträtta en massa öka om man har allt det andra också. Men knappast om man inte låter Gud leda arbetet genom att samlas inför hans ansikte i Gudstjänsten.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Skulle inte ha kunnat skriva det bättre själv (och det betyder ju att var bra!!!!) - det du skrev om gudstjänsten alltså.

Värderingsövningar tycker jag däremot är roligt. Men så som jag lärt mig använda dom så leder man över övningarna till fördjupande samtal. Då blir det mer givande.

2010-04-19 @ 22:49:43
Postat av: Gunvor Vennberg

Jag var kanske inte helt seriös när jag krävde förbud mot värderingsövningar, men jag tycker att man som du sa ska använda dem med fördjupande samtal och att man ska välja frågorna med omsorg. Jag fick chans till något liknande detta senare vilket har bidragit till att göra mig lite mer försonlig också...

2010-04-20 @ 19:18:13
Postat av: Frida

Var det i din klass eller? Nej men visst, gudstjänster är inte så viktigt, det är ju ändå bara en handfull av medlemmarna som kommer på dem... hoppsan, vad säger jag? Det är ju rätt viktigt att man tycker gudstjänster är viktiga om man till på köpet ska jobba med dem!Jag tycker också att värderingsövningar är bra, för man tvingas tänka igenom vad man tycker om saker. Det är ju inte direkt övningens fel att ni tyckte olika.

2010-04-26 @ 20:51:39
Postat av: Gunvor Vennberg

Nej, Tack gode Gud!, det var INTE i min klass. Always look on the bright side of life!! Du har rätt, det kunde varit mycket värre!

2010-04-27 @ 23:40:20
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0