Farmville, släng dig i väggen!

På Facebook finns ett spel där man kan ha en virituell bondgård, Farmville. Men vad är detta mot verkligheten? Nyss hemkommen från Kalix har jag just fyllt i min ansökan om jordbruksstöd för året. På flashiga kartor tagna med satellit, där varenda hässja syns (storebror ser dig!) ska man fylla i vad man tänkt odla, ev ekologisk odling mm. Det är bra att få tänka igenom och planera odlingen. Jag är väl lite knäpp men jag tillhör inte de bönder som lejer en konsult för att göra (det roliga) arbetet. Är man företagsledare så är man...

Nu ska jag bara beställa 850 kg utsäde, så kålplantor, träna upp hästen inför vårbruket, leja någon som plöjer, ta upp potatis för förgroning mm mm. Den här årstiden är både värst och bäst. Man vet att det redan är "försent" att så när snön har smält och det har torkat upp, men vad gör man här uppe i norr? Svar: Man ligger i startblocken och är frustrerad medan sörlänningarna vältar sitt sista fält.  Men så på något underligt vänster brukar det växa klart innan vintern. Människan sår och skördar men Gud ger växten! Nu har jag förhoppningsvis sått lite i Kalix. Mer än kan jag inte göra.

"Och han sade: Med Guds rike är det som när en man har fått utsädet i jorden. Han sover och stiger upp, dagar och nätter går, säden gror och växer, han vet inte hur. Av sig själv bär jorden gröda, först strå, så ax, så moget vete i axet. Men när grödan är mogen låter han skäran gå, för skördetiden är inne." (Mark 4:26-29)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0