En blodig vecka i familjens hägn

Nu studsar vän av ordning till: Vadå blodig, är det dags att ringa polisen?? Ta det lugnt, vi har inte slagits. Däremot har vi slaktat. Det tillhör våra höstsysslor, men det är ovanligt att vi gör det så komprimerat i tid annars. Vi brukar vanligtvis ta rätt även på blodet och koka palt, göra blodpudding mm, men efter att ha inlett veckan med att tillspillogiva ca 25l hästblod blev vi lite avtrubbade. Till saken hör att vi fortfarande har kvar konserverad blodpudding i källaren sedan tidigare och ca 3 liter nötblod i frysen. Och att det var en viss tidspress då allt behövde ske medan jag var hemma.

Det är faktiskt ett observandum detta: Vi svenskar äter blodmat från färre djur än vi äter kött ifrån. Konsekvensen är just detta, ett otroligt näringsrikt och framförallt järnrikt livsmedel går till spillo. Här finner jag en intressant teologisk infallsvinkel. Jag återkommer till den. Min erfarenhet är att mycket i bibeln som andra uppfattar som abstrakt och/eller barbariskt för självhushållande bönder är helt vardagligt. Därför går det utmärkt att associera till bibelord medan man arbetar och också finna att de beskriver realistiska, verkliga situationer. Det kanske inte är så konstigt att bönder är kristna i högre utsträckning än andra yrkesgrupper enl religionssociologiska undersökningar.  (jag hoppas dock att präster, diakoner mfl inte tillhör dessa andra yrkesgrupper!)  Eller också är det för att de vill ha bra väder som de vänder sig till Gud...

När det gäller blodmaten så finns det förhållningsregler för hednakristna som togs vid apostlamötet i Jerusalem. I Apg 15:19-21 kan vi läsa:

"Därför anser jag att vi inte skall göra det svårt för de hedningar som omvänder sig till Gud utan bara skriva till dem att de måste avhålla sig från sådant som har orenats genom avgudadyrkan och från otukt, köttet av kvävda djur och blod. Ty Mose har i alla tider haft sina förkunnare i varje stad, och han läses i synagogorna varje sabbat."

Ofta har detta tolkats som ett uttryck för en vilja att inte genom sitt liv provocera judarna i onödan (en nutida parallell skulle väl kunna vara att inte trampa på det som andra anser heligt av hänsyn, t ex avstå från karikatyrteckningar av muhammed mm) I det kristna majoritetssamhälle vi har levat i har detta ansetts som överspelat och vi har ätit blod utan att det varit anstötligt. Men kanske gör även de som avstår idag rätt: Idag lever vi ett pluralistiskt samhälle som faktiskt påminner en del om det som apostlarna levde i. För mig känns det iallafall naturligt att i hemmet med familjen och vänner som man vet var man har äta blodmat. Däremot skulle jag aldrig bjuda någon på det om jag var osäker. Precis som jag antydde ovan tycker jag att det är bra att det blir mat av så stor del av djuret som möjligt, av förvaltarskapsskäl, varför ska vi slänga mat? (I Sverige gör ju inte klimatet heller det hälsovådligt att äta blodmat om man tillagar blodet inom ett dygn och det förvaras svalt, detta är betydligt svårare i mellanöstern)

Med detta sagt hoppas jag att slippa bli kallad för fundamentalist. Jag anser precis som de som i kyrkomötet förra torsdagen röstade för en ny definition av vad ett äktenskap är att bibeln måste tolkas. Men jag tycker att tolkningen bör göras utifrån en vilja att förstå och efterfölja syftet och tanken med det bud som getts. I det här fallet, enligt mig: Provocera inte judar (eller andra religionsutövare) i onödan, evangeliet i sig är tillräckligt provokativt ändå, och det måste ju förkunnas, så det vore dumt om det inte togs på allvar p g a en blodpudding. Blir ingen provocerad bör det däremot vara OK. När det gäller äktenskapet:

 "Han (Jesus) svarade: Har ni inte läst att skaparen från början gjorde dem till man och kvinna? Och han fortsatte: Därför ska en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två ska bli ett. De är inte längre två utan ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt." Matt 19:4-6

Jesus hänvisar till 1 mosebok, där står det: "Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, som man och kvinna skapade han dem. Gud välsignade dem och sade: Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden och lägg den under er." 1 mos 1:27-28

Och sedan säger han apropå sin undervisning om äktenskap och skilsmässa:

"Han svarade: Alla kan inte tillägna sig detta utan bara de som har fått den gåvan. Det finns sådana som är utan kön från födseln och sådana som av människor har berövats sitt kön och sådana som själva har gjort sig könlösa för himmelrikets skull. Den som kan må tillägna sig detta." Matt 19:11-12

Jag kan inte annat än få det till att äktenskapet är för man och kvinna och har som främsta uppgift att föra släktet vidare, en tolkning som jag delar med alla kristna samfund (därtill judar och muslimer) utom Sv K och babtistförsamlingen Norrmalmskyrkan i Stockholm. Vi får se vad denna "djärva" tolkning från min sida får för konsekvenser för min framtid i Svenska Kyrkan.

I ett sådant läge av sorg över kyrkans splittring och osäkerhet om framtiden kan jag påminna mig om Jesus och hans renande och försonande blod mitt i lammslakten:

" Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg. Men Herren lät vår skuld drabba honom. Han fann sig i lidandet, han öppnade inte sin mun. Han var som lammet som leds bort till slakt eller tackan som är tyst när hon klipps, han öppnade inte sin mun."


Kommentarer
Postat av: Sven-Olof Snellman

Hej hittade din blogg via Tobbes sida. Intressant att ta del av o läsa.

Är själv ingen flitig bloggare,,skulle hellre vilja vara en flitigare budbärare av evangeliet,,försöker vara lydig att åka ut o sjunga när jag blir kallad. vad läser du?

Önskar dig Guds rika välsignelse

2009-11-23 @ 23:27:02
URL: http://svenolofsnellman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0