Nådens ordning - en julbetraktelse

Jag har åkt till Älvsbyn för sista gången, åtminstone för den här kursens räkning. Jag var hemma i helgen och försökte förbereda julen lite vilket fick lite draghjälp av att min mamma var på besök. Jag konstaterade spontant att i hemmet rådde "Nådens ordning". Vi hade pratat om den förra veckan och jag såg en solklar parallell. Fritt fabulerat och med vissa korn av sanning kan man förklara denna ordning såhär:

Det var en gång en mamma som behövde resa bort en tid. Hon samlade sina barn och förmanade dem: Pappa kommer inte hinna allting som jag har gjort också utan ni ska få ett viktigt uppdrag: Tvätta, städa och diska lite varje dag så att det är ordning och reda när jag kommer hem och så att allting fungerar nu när jag är borta. Jag kommer snart tillbaka och då vill jag att det ska vara fint. Barnen tänkte: Vi ska minsann inte göra mamma besviken nu när hon litar på oss, utan det ska vara finare när hon kommer tillbaka än när hon åkte och så satte de igång. Men hur de än bar sig åt så var det ett berg av disk när de tvättat och ett berg av tvätt när de diskat. Då blev besvikna och började skylla på varandra: Om inte du kissade på dig så ofta så skulle det bli mindre tvätt, sa den första. Jag tänker inte tvätta din tvätt längre. Den andra svarade: Ska du säga, du plockar aldrig upp skräpet när du har pysslat efter dig! Den tredje sa: Om ni bara hade sköljt av tallrikarna och satt in dem i diskmaskinen efter er när ni ätit skulle vi ha hunnit allt. De slutade alla att göra någonting i ren protest. Efter några dagar hade de inga rena kläder när de skulle till skolan och när de skulle äta frukost hade de inga tallrikar att äta på. Då ångrade de sig och tänkte var och en: Det var inte bara de andras fel, jag har ju inte lyckats diska ens min egen tallrik. Vad ska mamma säga, jag måste be henne om förlåtelse. De ringde till mamma och grät och sa att det inte klarade sig utan henne och bad om förlåtelse för att de gjorde henne besviken och bad henne komma hem igen. Mamman svarade: Inget ni gör kan få mig att sluta älska er. Jag visste att det var ett svårt uppdrag ni fick, det var för er egen skull som jag förmanade er, för att ni skulle hålla er rena och ha något att äta på tills jag kom hem. Var inte oroliga. Jag ska ställa allt tillrätta när jag kommer tillbaka. När barnen insåg att deras mamma tyckte om dem iallafall blev de jätteglada och fulla av kärlek och de började fundera på hur de skulle kunna bli mer lika henne. De drog sig till minnes hur hon brukade göra. De ville visa sin tacksamhet för allt hon gjort för dem. Om mamma plockade upp efter mig, tänkte sonen, så kan jag plocka upp efter mina systrar, då är jag lik henne. Och systrarna tänkte: Mamma brukade ju tvätta inte bara sina kläder utan även mina, då ska vi tvätta brorsans kläder så gör vi som hon gjorde. Men de kände ingen prestationsångest längre, eftersom de visste att de var älskade fast de inte lyckades göra allt perfekt. På detta sätt vändes hemmet åter på rätt köl, även om det inte var lika bra städat som de visste att mamma ville ha det. Med tiden och övningen gick det bättre och bättre. När mamman kom tillbaka ställde hon allt tillrätta och kramade sina barn länge.

Vad gör då en mamma som snart ska komma hem "och ställa allt tillrätta". Det är lätt att kraven blir omänskliga. Men den mamma som är jag är också ett barn: Guds barn. Jag har försökt att prestera mig till att bli perfekt men insett att det är vad Jesus gjorde för mig som gör mig salig, Guds nåd allena. Då kan jag lägga fram mina tillkortakommanden för honom, jag är ingen perfekt mamma och jag hinner inte hur mycket som helst före Jul, jag förmår inte allt det goda jag vill. Därför kan jag göra mitt yttersta i julstädningen, av kärlek till honom som skall komma åter, i vissheten om nåden att när det begav sig så höll han tillgodo med ett stall.

Sex med flera?

Eftersom jag just nu läser om sexualetik och detta sker med införandet av homoäkternskap i färskt minne vill jag ta tillfället i akt att uppmärksamma ytterligare en sexuell minoritet, åtminstone i Sverige, nämligen monogama heterosexuella. Upprinnelsen till min indignation var följande text av Beverly W Harrison, en professor i kristen etik:

"Many fear that giving up the etics of patriarchy will result in the emergence of a sexually normless, "promiscuous" world, a world in which any and all sexual activity is all right if it "feels good and if nobody gets hurt". It is difficult to respond to the fears people have about presumed "promiscuity", since these fears are often based of the projektions or unfullfilled sexual fantasies of those who are not at all at home with their own sexuality and who therefore worry that if sexuality is more fully expressed it may "explode" or get out of hand."

Jag orkar inte kommentera detta kränkande uttalande i sak, även om jag tycker att det är billigt att definera ut de som inte är promiskuiösa som varandes styrda av sina egna rädslor för det sexuella, och därför omöjliga att ta på allvar. Mycket plumpt. Men anfall är bästa försvar, så jag skrev en liten vers istället:


Jag läste i senaste "Flärd och Dam"
att Pär kommit ut: Han är monogam

en onormal snubbe med förtryckt sexualitet
som tvåsamt revolterar mot promiskuitet.

En sån måste samhället bevaka och förföra,
vem vet annars vad han låter bli att göra?

När andra höjer BNP ute i krogsvängen,
somnar han nöjd efteråt i den äkta sängen.

Att sprida sina gener är inte hans sak,
hans åtta barn bor under samma tak.

Vad ska man göra med en sån viktig-Petter
som sex miljarders åtrå åsidosätter?

Som spiller sin tid på att tillfredsställa en
och oerfaren hävdar att det är meningen!

Nej Pär har då inte mycket spänning i sitt liv,
aldrig har han väntat något provsvar om HIV

någon okänd son dyker inte upp en jul
och frun är inte svartsjuk, det kan aldrig va´kul!

Man måste nog va en sån där fundamentalist
för att ha ett sånt liv, så kristet och trist.

Och att när som helst ha sex med en som gillar bara mig,
det låter väl för bra, för att vara sant, så säg?

Ja kanske är det värsta med monogama Pär
att det är så svårt att få tag i en sån där!
RSS 2.0