Den verkliga hästkött-skandalen

Dagligen matas vi nu av indignerade reportage om det faktum att en massa människor lurats att äta hästkött runtom i Europa. Visst är det omoraliskt att lura kunden, det ska naturligtvis förhindras. Men ingen har talat om det verkligt omoraliska i detta: I Sverige finns det numera fler hästar än kor och de blir visserligen äldre än kor eftersom de inte föds upp till slakt, men ändå är det mängder av hästar som avlivas varje år. Numera har dessa hästpass där all medicinering som förstör köttet ska skrivas in så det blir allt lättare att hålla koll. Men när det kommer till kritan destrueras (kremeras) mängder av hästar som det egentligen skulle gå att göra mat av. Hästköttskandalen visar ju faktiskt att hästkött är gott - annars hade ju inte företagen fått sälja produkterna. Varför tas då inte hästköttet omhand? Bl a därför att efterfrågan är så låg att priserna till hästägaren blir därefter - i bästa fall ca 5 kr/kg. Dessutom finns inte längre möjligheten på de flesta håll att nödslakta på gården i mobilt slakteri (något annat är ännu mindre att tänka på) och sedan använda köttet till livsmedel, så eftersom många hästägare är mån om att kamraten inte ska behöva åka långa sträckor för att dö, så slängs enorma mängder med användbart kött i en värld där en stor mängd människor får i sig för lite protein och där vi dagligen får höra hur skadligt det är att vi föder upp idisslare till slakt eftersom de rapar metan. Nej: Hade vi inte varit så fina i kanten att vi valt bort produkter med hästkött i eller vägrat betala lika mycket för dem trots god smak och bra näringsinnehåll så hade det inte funnits någon anledning för livsmedelsindustrin att luras. Var hade alla dessa hästar blivit av om de inte gjort det måste man fråga sig? På tal om omoral.

RSS 2.0