Dags att ta på hatten för Jesus, tjejer!

Skolverket har i dagarna förtydligat vad som gäller vid skolornas vistelse i kyrkorum. Inga "religiösa" inslag får förekomma. Men själva kyrkorummet då? Ett rum helgat (avskilt) åt Herren, åt bön och gudstjänst, ofta helt fyllt av kristna symboler, vars placering i rummet, färg mm bär vittnesbörd och manar till tillbedjan? Är det inte helt omöjligt att vistas där "ickereligiöst"?
 
Eftersom jag har skolbarn så ställs frågan på sin spets. Förra avslutningen satt jag och tänkte på hur kränkande det var att som kristen vara med om att prästen pratade blaha blaha (det var i o f sig bra med en sekulär måttstock, men en präst som inte nämner Jesus är deprimerande, särskilt som man vet att han hade munkavle på sig från skolverket och inte FICK säga något). Nåväl: Församlingen kan välja hur de förhåller sig till skolans krav. Men kan eleverna det?
 
Idag fick min dotters klass veta hur de skulle uppföra sig i kyrkan vid skolans årliga adventsbesök. De fick inte ha någon huvudbonad på sig. Min dotter protesterade då och hänvisade till Bibelns ord (1 kor 11:5-16) där Paulus menar att kvinnor ska ha huvudet täckt vid de kristna sammankomsterna. Hennes lärare replikerade då att det säkert var så att kyrkan tillät detta, men att det inte var tillåtet i skolan och att det var skolans regler som gällde när klassen befann sig i kyrkan.
 
Detta är som jag ser det ett solklart brott mot religionsfriheten och de mänskliga rättigheterna. I detta fall tvingas en kristen skolflicka att mot sin vilja frångå den kristna traditionens principer för hur hon ska uppträda i kyrkorummet. Att detta inte anses viktigt av alla kristna saknar betydelse. Det viktiga är om hon anser det vara viktigt där och då. Genom att bära huvudbonad ville hon liksom många kvinnor före henne visa vördnad för Gud och erkänna kyrkorummets speciella helighet. Eftersom besöket skedde på skoltid omfattades hennes närvaro av skolplikt. Därför hade hon inte heller rätt att vägra att gå in i kyrkan utan att ha huvudet täckt. Detta kan ju tyckas vara en marginell fråga. Men icke! Det är i själva verket mycket kontroverisellt att ta på hatten för Jesus i vår tid. Fler borde följa min dotters exempel!
 
Varför är det så viktigt för skolan att hon inte har huvudbonad på sig? Jo, skolans värdegrund innefattar ju bl a jämställdhet mellan pojkar och flickor, i en likhetsfeministisk tolkning, d v s att det inte är någon skillnad på könen. Det vore därför omöjligt för skolan att ha olika regler för pojkar och flickor även när det gäller en så enkel sak som att ha eller inte ha huvudbonad i kyrkan. Som så ofta kokar frågan ner till: Vem bestämmer egentligen när skolan befinner sig i kyrkan? Min dotters lärare och skolverket talar samma språk: Det är otvetydligt skolan och skollagen. När min dotter vill ha huvudbonad på sig ifrågasätter hon alltså BÅDE detta likhetsideal inskrivet i skolans värdegrund OCH behandlingen av kyrkorummet som vilket rum som helst. Dessutom agerar hon i linje med kyrkans tradition och mot vår tids kanske viktigaste dogm  -  att det inte är någon skillnad på könen (i den mån de alls finns). Genialiskt möter hon skolverkets krav på en sekulär kyrka för skolan att husera i med att gå tillbaka till de kristna rötterna i samfundet. Så sent som för ca hundra år sedan var det faktiskt självklart att kvinnor hade huvudbonad också i Svenska kyrkan. Det är dags nu tjejer att visa vem som är kyrkans Herre: Paulus skriver att kvinnan bär huvudbonaden som ett tecken på sin rätt. Skolan lärde min dotter idag att hon inga rättigheter har - allt i jämställdhetens och religionsfrihetens namn.
 
När skolorna behandlar kyrkan som vilket rum som helst så riskerar den alltså att kränka de kristna elevernas religionsfrihet. DET är minst lika allvarligt som att de icke-kristna barnen utsätts för "religiösa inslag" i kyrkan. Religionsfrihetslagstiftningen är i första hand en frihet till religion, inte en frihet från religion. Följaktligen får muslimska flickor bära slöja i skolan, varje dag, året runt. Men min dotter får inte ha huvudbonad när hon besöker kyrkan och inte vill be barhuvad, på aposteln Paulus uppmaning. Och kanske är det säkrast så: Bön får ju ändå inte förekomma i kyrkan när skolan tar henne dit enligt skolverket.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Per Westberg

Nu blev nog inte det bäst argumentet i debatten. Om din dotter av religiösa skäl vill bära huvudbonad i skolan eller när skolan är i kyrkan kommer hon att få göra det. Vi har ju religionsfrihet.
Se denna länk från Skolverket om religiös klädsel.
http://www.skolverket.se/om-skolverket/publicerat/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2798

2012-11-27 @ 19:05:49
URL: http://www.kyrkoordnaren.se
Postat av: Gunvor Vennberg

Så varför fick hon det inte? Hur kommer det sig att det känns helt naturligt för lärare att kränka kristnas religionsfrihet när de aldrig skulle komma på tanken att rycka av en muslimsk tjej slöjan, oaktat om det var i kyrkan eller inte? Kan det månde bero på de kränkningar som svenskkyrkliga kristna utsätts för genom skollagen och skolverkets tillämpning av den? T ex att tvingas vara med och vanhelga kyrkorummet med sekulära aktiviteter där Jesus är satt i skamvrån och inte får nämnas, bibeln inte får läsas och Gud inte får tillbes. Är det konstigt att lärarna gör likadant som sina överordnade?

2012-11-27 @ 19:48:33
Postat av: Andreas Holmberg

Spännande, Gunvor! Bra att du ryter ifrån - och att du har en dotter som står på sej (annars gör någon annan det). Alldeles oavsett vad vi tror om nyttan och förpliktelsen med att bära hatt för Jesus. Ni får mej att tro att man nog faktiskt kan vara "kvinna för sin hatt" oxå, inte bara karl!

2012-11-28 @ 00:12:30
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com
Postat av: Ylva

Haha! Läser bättre sent än aldrig, och det här var bara sååå kul! Särskilt roligt eftersom jag anar stora likheter mellan mor och dotter och ännu mer särskilt eftersom nämnda dotter (väl?) inte brukar ha huvudbonad i kyrkan vad jag vet och alltså bara tog tillfället iakt att visa att hon var 1. Mer bibelsprängd än de flesta, inte minst läraren och 2. Beredd att stå upp för sin tro på Jesus! Halleluja!

2013-02-07 @ 19:34:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0