Hönans evangelium

Minns ni mitt inlägg "ett kycklingunder"? I år ruvade hönan fram 4 kycklingar. Om ni inte har sett en riktig hönsmamma så är det en fighter. Hon håller allt och alla på avstånd för att skydda sina kycklingar, som hon vid fara gömmer under vingarna. Hon är så beundransvärd att Jesus jämförde sig med henne.

"Jerusalem, Jerusalem, du som mördar profeterna och stenar dem som är sända till dig. Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men ni ville inte. Nu får ni själva ta hand om ert övergivna hus. Ty jag säger er: ni ser mig inte mera förrän den dag då ni säger: Välsignad är han som kommer i Herrens namn."  (Matt 23:37-39)Det här säger Jesus på väg mot sin död på korset. Men det var först i förrgår som liknelsen drabbade mig med full kraft. Helt plötsligt fanns det några övergivna och rädda små kycklingar på vår gårdsplan. Var höll hönsmamman hus? Vi förstod direkt att något hade hänt henne - annars skulle de små inte varit obevakade. Såsmåningom hittade vi henne död utanför logväggen. Hon hade stora sår på ryggen. Det låg fjädrar överallt men kroppen fanns alltså kvar. Hon hade uppenbarligen varit för tung för rovfågeln. Varför gav den sig på henne då? hann jag tänka innan insikten högg tag i mig att det måste ha varit kycklingarna som den velat komma åt egentligen. Hönsmamman gick i döden för sina små och räddade därmed deras liv.  

Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Jag tycker att domkyrkan i Härnösand har formen av en höna. Det tycker jag om. Hur går det för de moderlösa kycklingarna nu då? Får de plats under någon annan hönas adopterande vingar eller? Jag kan inget om höns.

2011-09-07 @ 13:29:21
URL: http://cessistickar.blogspot.com/
Postat av: Daniel

O, vilken kärlek, underbar, sann! Aldrig har någon älskat som han!

Tack Gunvor!

2011-09-07 @ 16:57:35
Postat av: Gunvor Vennberg

Kycklingarna har bosatt sig under vår brotrapp vid ingången till boningshuset. Mycket klokt av dem tycker jag, då mängden rovdjur sannolikt är mindre alldeles utanför dörren, samtidigt som rovfåglar inte kan slå dem under brädvirket. Träet har fått överskugga dem istället för hönan. Dessutom skämmer vi bort dem med en massa mat, så jag hoppas att de klarar sig. Men säker kan man ju inte vara.

2011-09-08 @ 17:20:51
Postat av: Tobbe

Hörde för en tid sedan i en predikan en berättelse om vad som hände när en byggnad på en bondgård brann ner. Efteråt låg flera hönor döda på marken, svedda av elden. Men när man lyfte på de döda hönorna fanns levande kyrklingar under deras utbredda vingar.Alltså förstår man Jesu liknelse!

2011-09-12 @ 22:11:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0