Den öppna folkkyrkan - ett familjeföretag?

För att bli prövad för vigningstjänst i Svenska kyrkan behöver man ha ett rekommendationsbrev. Men inte från vem som helst. Som blivande präst måste det vara författat av en präst och som blivande diakon av en diakon. Detta kan tyckas vara ett litet problem för en med ett tolvårigt brett engagemang i Svenska kyrkan i ryggen. Men icke! Förra gången det begav sig insåg jag att församlingen där jag hela tiden varit aktiv bytt präster otaliga gånger under min tid där. Det fick bli två olika präster som skrev, en pensionerad som intygade att jag gått i kyrkan nästan varje söndag i nästan ett decennium och en som skrev lite om mig. Det kändes inte helt tillfredsställande. Sedan dess har jag lärt känna flera präster väl, men vad har jag väl för nytta av det i det här sammanhanget nu när jag bytt spår till diakon? Jag har också under mer än ett halvår tre gånger i veckan varit med på ett diakonalt café och ingående lärt känna den diakoniassistent som ledde arbetet. men vad hjälper det: Hon är ju inte vigd diakon! Diakonen i församlingen känner jag litegrann men inte särskilt bra med tanke på att hon arbetat tio av de år som jag varit aktiv i församlingen. Återigen står jag där med exakt samma problem som förra gången: De som borde känna mig gör det inte. Kanske är situationen generellt ännu sämre för blivande diakoner eftersom diakonins koppling till gudstjänsterna inte alltid är självklar och många diakonala uppgifter som man kan tänkas delta i som frivillig inte nödvändigtvis innebär att diakonen är närvarande (det finns ju inga diakon-måsten). Och även om det inte gäller i detta fall så blir det knappast lättare generellt av att de anställda många gånger inte är en del av den gudstjänstfirande församlingen. Mest tragiskt är förstås inte svårigheterna med att få ett rekommendationsbrev, utan att vi alltså har så lite med varandra att göra trots att vi är kristna och tillhör samma församling!

Det kanske är därför många prästbarn blir präster i sin tur: De har någon som kan rekommendera dem! Är den sk öppna folkkyrkan ett familjeföretag?

Kommentarer
Postat av: Cecilia N

Och då kan man fundera på hur svårt det måste vara för en som vill bli diakon om det inte ens finns en diakon i församlingen.

2011-06-01 @ 13:59:29
URL: http://cessistickar.blogspot.com/
Postat av: jonna strömbäck

Hej Gunvor!

Nu kommer en hälsning med mail-adress även.

Kram

2011-06-02 @ 18:00:49
Postat av: jonna strömbäck

jonnamaria.s@gmail.com

2011-06-02 @ 18:02:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0